Kushner wilde geheime communicatie met Russen

Schoonzoon Trump De ideale schoonzoon dreigt Trumps grootste probleem te worden. Hij is onderdeel in een inmiddels pijnlijk Rusland-dossier.

Jared Kushner.
Jared Kushner. Foto Michael Reynolds/EPA

Jared Kushner, schoonzoon, adviseur en de grootste getrouwe van president Trump, kan snel diens grootste probleem worden. Volgens The Washington Post probeerde Kushner in de transitieperiode een geheim communicatiekanaal op te zetten tussen Trump en het Kremlin. De krant schrijft dat de Russische ambassadeur in Washington, Sergej Kisljak, Kushners verzoek aan zijn superieuren rapporteerde na een ontmoeting met Kushner en Trumps gewezen veiligheidsadviseur Michael Flynn in Trump Tower, begin december vorig jaar.

Volgens Kisljak, wiens rapportage door de VS onderschept werd, stelde Kushner voor Russische diplomatieke faciliteiten te gebruiken voor de communicatie, zodat dit buiten het Amerikaanse circuit van diplomatie en geheime diensten zou blijven. Ook de regering-Obama was niet op de hoogte. Het plan vond geen doorgang, onduidelijk is waarom niet. Volgens The New York Times was het doel onder meer vrij te kunnen overleggen over de situatie in Syrie.

Op een persconferentie dit weekend bagatelliseerde Trumps nationale veiligheidsaviseur, Robert McMaster het voorval. Voormalige regeringsfunctionarissen zeggen in de Amerikaanse pers evenwel dat geheime communicatiekanalen voor presidenten gebruikelijk zijn, maar voor transitieteams allerminst. Kushners voorstel zou een schending kunnen zijn van de Logan Act, die burgers verbiedt zich in diplomatieke materie te mengen.

Volgens de Amerikaanse pers realiseert het Witte Huis zich het levensbedreigende karakter dat het Ruslanddossier heeft aangenomen. Trump zou een speciale advocaat in de arm willen nemen om zich te verweren en hij zou een ingrijpende herschikking van zijn team van naaste adviseurs heroverwegen. (NRC)