Isabelle Huppert kan maar beter niet zingen

Huppert maakt het lastig om te geloven in haar kwetsbare Liliana. ‘Souvenir’ slaagt er niet in een evenwicht te vinden tussen camp en melodrama.

Isabelle Huppert speelt Liliana, die ooit deelnam aan het Eurovisie Songfestival.
Isabelle Huppert speelt Liliana, die ooit deelnam aan het Eurovisie Songfestival.

Isabelle Huppert is tot veel in staat, maar zingen kan zij maar beter laten. In Souvenir van de Belgische regisseur Bavo Defurne speelt ze Liliana, die ooit onder de artiestennaam Laura deelnam aan het Eurovisie Songfestival. Nu staat ze aan de lopende band in een patéfabriek en berust in haar eenzaamheid.

Tot amateurbokser Jean haar herkent en aanmoedigt weer te gaan zingen. Jean wordt Liliana’s minnaar en manager, hij zet zijn eigen ambities opzij. De pers vindt het even leuk - ‘eendagsvlieg eindigde aan de lopende band’ - maar met Jean komt Liliana niet veel verder dan bejaardenhuis en braderie. Dus zoekt ze contact met haar oude manager, Tony Jones, die haar indertijd hardvochtig dumpte. Hij weet hoe de showbiz werkt. En zo gaat het broeien tussen Jean, Liliana en Tony.

Bavo Defurne (46) houdt van retro-esthetiek en camp, zo bewees hij al in zijn nostalgische ‘growing up gay’-debuut North Sea Texas. Souvenir is iets minder geslaagd, misschien omdat de in onze ogen gepantserde persoonlijkheid van Huppert het lastig maakt te geloven in deze kwetsbare Liliana, of in de romance met de naïeve Jean. Souvenir vindt nooit het juiste evenwicht op het slappe koord van camp en melodrama.