Necrologie

Inspirerende pionier van southern rock

Gregg Allman (1947-2017) Southernrock- en blueszanger Gregg Allman werd beroemd met zijn Allman Brothers Band, maar verloor zijn broer.

Zanger en toetsenist Gregg Allman, gewezen lid van de populaire southernrockband The Allman Brothers, is op 69-jarige leeftijd overleden. Hij stierf vreedzaam thuis, aldus zijn voorlichter tegen persbureau AP. Allman en zijn oudere broer Duane werden beroemd met bluesachtige nummers als ‘Ramblin’ Man’ en ‘Whipping Post’.

De groep uit Macon, Georgia verwierf bekendheid met het livealbum At Fillmore East uit 1971, de derde plaat van de band. Lang mocht broer Duane niet genieten van het succes: hij overleed bij een motorongeluk later dat jaar. Gregg Allman zette het werk voort en bouwde het succes van The Allman Brothers verder uit, totdat de band in de jaren tachtig stopte. Het werk van Allman bood in die periode inspiratie voor rockbands als Lynyrd Skynyrd.

Een aantal keer ging de band op reünietour. The Allman Brothers Band kreeg in de jaren negentig een plek in de Rock and Roll Hall of Fame en ontving in 2012 een Grammy voor het hele oeuvre. Hun akoestische vertaling van de oude hit ‘Jessica’ leverde de band in de jaren negentig veel positieve reacties op. In een aangepaste versie werd ‘Jessica’ alom bekend als titelsong van het Britse autoprogramma Top Gear.

Het privéleven van Gregg Allman maakte hem niet minder beroemd. Hij trouwde in 1975 met de zangeres Cher. Het huwelijk hield niet lang stand: twee jaar later gingen ze alweer uit elkaar. Samen kregen ze één zoon, Elijah Blue.

Allman hield lange tijd een echte rock-’n-roll-levensstijl aan: veel drugs en drank. Het werd hem in 2010 te veel. Hij belandde in het ziekenhuis voor een levertransplantatie. Sindsdien probeerde hij het rustiger aan te doen. Hij nam een soloalbum op en ging weer op tournee. Eind vorig jaar werd hij door nieuwe gezondheidsproblemen gedwongen te stoppen met spelen.