Bertens en Hogenkamp door, Lemoine uitgeschakeld

Kiki Bertens en Richel Hogenkamp wonnen in de eerste ronde. Voor debutante Quirine Lemoine is het toernooi alweer voorbij nadat ze verloor.

Kiki Bertens in actie op Roland Garros.
Kiki Bertens in actie op Roland Garros. Fotot Tatyana Zenkovich/EPA

Kiki Bertens heeft in de eerste ronde van Roland Garros gewonnen van Ajla Tomljanovic. In anderhalf uur versloeg ze de Australische met 4-6, 6-1 en 6-1.

Bertens geldt als een outsider voor Roland Garros, vorig jaar haalde Bertens hier de halve finales, waarin ze verloor van Serena Williams. Bertens wist die druk – als ze vroeg onderuit gaat in Parijs, verliest ze veel punten – vanaf de tweede set goed te kanaliseren. Ze kende een matig begin, waarin ze nerveus oogde en in het defensief werd gedrukt door Tomljanovic.

Maar Bertens, als achttiende geplaatst in Parijs, herstelde zich in de tweede set, brak direct en voerde vanaf dat moment de regie over de wedstrijd. Tomljanovic, met vriend en topspeler Nick Kyrgios op de tribune, maakte veel fouten. Bertens domineerde vanuit het achterveld met haar forehand.

Bertens verkeert, na een ondermaats eerste half jaar, weer in topvorm. Vorige week verdedigde ze met succes haar titel in het Duitse Neurenberg. In de derde ronde wacht mogelijk een ontmoeting met de Deense Caroline Wozniacki, oud-nummer één van de wereld.

In de tweede ronde treft Bertens het achttienjarige Amerikaanse talent Catherine Bellis. Die versloeg de Nederlandse qualifier Quirine Lemoine in drie sets: 6-3, 3-6, 6-1. Voor Lemoine, 25 jaar, was het haar debuut op het hoofdtoernooi van een grand slam.

Richel Hogenkamp zorgde eerder op maandag voor een verrassing door voormalig nummer één Jelena Jankovic met 6-2 en 7-5 te verslaan. Hogenkamp is inmiddels veertien wedstrijden op rij ongeslagen: ze won de afgelopen weken twee kleinere toernooien en doorstond de drie wedstrijden in het kwalificatietoernooi van Roland Garros en nu de eerste ronde in het hoofdtoernooi.

Zondag plaatste Robin Haase zich al voor de tweede ronde. Daarin wacht Rafael Nadal, negenvoudig winnaar op Roland Garros.