‘Avondje NAC’ terug in eredivisie

Promotie NAC Breda NAC Breda heeft zondag een volksfeest ontketend in West-Brabant. Hoe anders is dat in Nijmegen, waar een onzekere tijd aanbreekt.

NAC-aanvaller Giovanni Korte viert de 1-0 van zijn ploeggenoot Cyriel Dessers. Korte maakte zelf één treffer en Dessers drie, waarmee de promotie naar de eredivisie een feit was.
NAC-aanvaller Giovanni Korte viert de 1-0 van zijn ploeggenoot Cyriel Dessers. Korte maakte zelf één treffer en Dessers drie, waarmee de promotie naar de eredivisie een feit was. Foto ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP

Terwijl de tranen van de gezichten van de NEC-supporters rolden, vloeide het bier overvloedig in Breda. Na een complete afgang zondagmiddag is NEC gedegradeerd. NAC Breda was in Nijmegen met 4-1 te sterk en keert daardoor na twee jaar afwezigheid terug in de eredivisie.

Pijnlijker kon het bijna niet toen de NAC-supporters in het uitvak massaal ‘We gaan naar Arnhem toe’ zongen. De Bredase equipe speelt komend seizoen wél op het hoogste niveau en dus tegen Vitesse, de grote rivaal van NEC. Daar was op basis van de finale in de play-offs van zondag niets op af te dingen.

In Breda keken duizenden fans op het parkeerterrein P5 naast het Rat Verlegh Stadion op grote schermen naar de wedstrijd. De hondstrouwe aanhang – goed voor gemiddeld ruim 13.000 fans bij thuiswedstrijden op de door hen verafschuwde vrijdagavond – konden hun geluk niet op. „Met deze fans, hoor je in de eredivisie thuis”, sprak NAC-trainer Stijn Vreven na de promotie voor de camera van Fox Sports. Het ‘Avondje NAC’ is terug in de eredivisie.

De ‘Indiaan’ werd op 1 januari aangesteld als opvolger van de ontslagen Marinus Dijkhuizen. Op dat moment stond NAC achtste in de eerste divisie. Onder leiding van de Belg klom NAC op naar de vijfde plek. In de nacompetitie werd eerst FC Volendam uitgeschakeld en zondag NEC.

De voetballers van NAC kunnen een enorme premie tegemoetzien. Niet van de club zelf. NAC verkeert al jaren in financiële malaise. Nee, de Iraanse multimiljonair Salar Azimi beloofde een bonus van 110.000 euro aan de gehele selectie. De 34-jarige zakenman vluchtte in 1995 met zijn familie uit Iran en studeerde vervolgens in Breda. Hij schijnt graag met zijn broer – ze noemen zichzelf „weldoeners uit Zeeuws-Vlaanderen” – hoofdsponsor te willen worden van NAC, maar begint voorlopig met een riante bonus voor de spelers. En natuurlijk gratis bier en champagne voor de fans.

Voor NEC is het drama compleet. De club degradeert net als in 2014 naar de eerste divisie. Het is het gevolg van bestuurlijk wanbeleid en een sportieve crisis in de tweede seizoenshelft. In de winter waande NEC zich al bijna veilig, kon de inmiddels ontslagen trainer Peter Hyballa niet stuk en werd er in Nijmegen zelfs gedroomd van Europees voetbal. Maar na een serie van twaalf nederlagen in dertien wedstrijden moest de nog altijd geliefde Duitser vertrekken.

Voor de vierde keer werd oud-speler Ron de Groot (57) aangesteld als tussenpaus. Het vertrouwen bij de spelers keerde terug en NEC won vier keer op rij. Tot er donderdag tegen de verhouding in werd verloren bij NAC (1-0). De Nijmeegse formatie was in de return totaal niet bij machte om een ommekeer te verwezenlijken.

Maandenlange opgekropte frustratie bij de aanhang kwam naar buiten. „Bartje rot op”, scandeerde de harde kern, die het helemaal gehad heeft met algemeen directeur Bart van Ingen. Het is de vraag óf dan wel hoe hij NEC uit dit dal kan krijgen. De begroting gaat naar verwachting terug van zo’n 13 naar 8,5 miljoen euro, het spelersbudget zal omlaag gaan en ontslagen liggen op de loer.

Die ellende kwam allemaal samen bij Jeffrey Leiwakabessy. Het clubicoon van NEC verbeet zich negentig minuten lang op de bank en zag zijn spelerscarrière eindigen met een degradatie. De 36-jarige verdediger zat na afloop gehurkt op het veld. Terwijl de tranen in zijn ogen stonden, werd hij omhelsd door zijn jonge zoontje. Ondertussen zei Vreven bij Fox nog maar eens over zijn NAC-helden: „Mijn jongens zijn volwassen mannen geworden.”