AkzoNobel wint rechtszaak van aandeelhouders

Een groep aandeelhouders wilde via de rechter onderhandelingen afdwingen tussen AkzoNobel en belager PPG.

Antony Burgmans, voorzitter van de Raad van Commissarissen van AkzoNobel, vorige week.
Antony Burgmans, voorzitter van de Raad van Commissarissen van AkzoNobel, vorige week. Foto Koen van Weel/ANP

AkzoNobel hoeft niet in gesprek te gaan met belager PPG om te onderhandelen over een overname. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Ondernemingskamer maandagavond, in een rechtszaak die van cruciaal belang is voor de toekomst van het Nederlandse verfbedrijf.

Een groep aandeelhouders onder leiding van het Amerikaanse hedgefonds Elliott wilde via de rechter onderhandelingen afdwingen tussen AkzoNobel en het Amerikaanse verfbedrijf PPG. Al drie keer heeft AkzoNobel een overnamebod van PPG naast zich neergelegd. AkzoNobel wil zelfstandig blijven en krijgt steun van de Nederlandse politiek. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) wil zelfs een wet invoeren waardoor Nederlandse beursgenoteerde bedrijven voortaan beter beschermd zijn tegen ongewilde overnames.

De verkoop van Nederlandse bedrijven aan buitenlanders: moeten we dat willen?

Maar de boze beleggers in de rechtbank, die samen ruim 17 procent van de aandelen bezitten, vinden dat bestuur en commissarissen hun rechten negeren. Ook vinden ze dat AkzoNobel niet goed duidelijk maakt waaróm zelfstandigheid zoveel beter is.

Elliott en zijn bondgenoten eisten daarom dat ze op een aandeelhoudersvergadering mogen stemmen over het vertrek van president-commissaris Antony Burgmans. Hij zou de belangrijkste blokkade vormen voor onderhandelingen tussen AkzoNobel en PPG. AkzoNobel wees een verzoek voor zo’n vergadering vorige maand af. Ook vroegen de aandeelhouders om de benoeming van een supercommissaris met doorslaggevende stem.

Lees ook Is AkzoNobel nu veilig?

‘Bieding is serieus geanalyseerd’

De rechter wees beide verzoeken af. Het is aan de bedrijfstop om te bepalen of een bedrijf wil praten over een overname, oordeelde de rechter. De top heeft de biedingen van PPG „serieus en inhoudelijk geanalyseerd”, de rechter ziet geen aanwijzingen dat AkzoNobel „geen oog” heeft gehad voor de belangen van aandeelhouders.

Wel had de rechter kritiek op de manier waarop AkzoNobel verantwoording heeft afgelegd aan zijn aandeelhouders. Het gebrek daaraan heeft gezorgd voor „een verwijdering” en dat is „een probleem dat door AkzoNobel niet genegeerd kan worden”. Een „aanhoudend gebrek aan vertrouwen” is namelijk „schadelijk”. AkzoNobel moet een manier bedenken om de relatie met zijn aandeelhouders weer te „normaliseren”.

Elliott is „verrast en teleurgesteld” over de uitspraak, liet het hedgefonds weten in een persbericht. De advocaat van Elliott wilde na afloop in de rechtbank niet reageren op vragen. Voor AkzoNobel is de uitspraak „een bevestiging dat de raad van bestuur en raad van commissarissen het wel goed gedaan hebben”, zegt advocaat Harm Jan de Kluiver.

Voor de 46.000 werknemers van AkzoNobel geeft deze uitspraak „even rust”, zegt Steven Leijenaar, voorzitter van de centrale ondernemingsraad. Even, want PPG kan nog steeds een vijandig bod uitbrengen. De deadline daarvoor verloopt donderdag.