Aanslag Manchester

MI5 onderzoekt mogelijke gemiste waarschuwingen Abedi

De Britse geheime dienst MI5 begint twee onderzoeken naar het verdachte gedrag van Salman Abedi, zo meldde The Guardian zondag. De 22-jarige Brit van Libische afkomst blies zich afgelopen maandagavond op na een concert van Ariana Grande in Manchester. Bij de aanslag vielen 22 doden. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd weigerde tijdens een interview te zeggen of de overheid heeft gefaald in de opsporing van de terreurverdachte. Onderzoekers binnen MI5 denken dat Abedi militaire training heeft gehad van terroristische groeperingen in Libië. Hij behoorde tot een groep van ongeveer 3.000 verdachte personen, maar werd niet continu geschaduwd. Sinds de aanslag zijn zestien personen gearresteerd. Twee van hen zijn inmiddels vrijgelaten. (NRC)