NAC promoveert, Roda blijft in eredivisie

NAC wint de uitwedstrijd tegen NEC met 4-1, Roda JC won eerder vandaag met 1-0 van MVV.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ ANP

Met een overtuigende 4-1 zege op NEC heeft NAC zich verzekerd van een plaats in de eredivisie. Ook de thuiswedstrijd had de club uit Breda gewonnen (1-0). Eerder op de dag won Roda JC met 1-0 van MVV waardoor het ook volgend seizoen actief blijft op het hoogste niveau.

De laatste treffer van NAC zorgde voor een groot voetbalfeest in Breda.

Spits Dessers grote man bij NAC

Spits Cyriel Dessers was de held voor NAC. Hij scoorde drie doelpunten in de eerste duels van de play-offs tegen Volendam, tekende voor de enige treffer in het thuisduel tegen NEC en wist ook in Nijmegen drie keer te scoren. De 22-jarige Belg opende in de zevende minuut de score met het benutten van een penalty.

Na een half uur kwam de club uit Nijmegen op gelijke hoogte maar kon de score niet verder uitbouwen. Het was weer Dessers die NAC in de 52e minuut op voorsprong bracht. Mohamed Rayhi bracht zijn club NEC nog verder in de problemen door een onbesuisde tackle in te zetten waarna hij moest vertrekken. Het drama voor NEC werd nog groter door treffers door Giovanni Korte en opnieuw Dessers.

Door de winst is NAC na twee seizoenen weer terug in de eredivisie. In 2014/2015 verloor het in de nacompetitie van Roda JC. In datzelfde jaar werd NEC kampioen van de Jupiler League en promoveerde naar het hoogste niveau.

Roda blijft in eredivisie met hulp van Stevens

De club uit Kerkrade kwam in de 25e minuut op voorsprong door Daryl Werker. Hij kopte de bal binnen na een corner. Veel kansen leverde de wedstrijd verder niet op. MVV probeerde wel maar was niet bij machte om het Roda JC echt moeilijk te maken. In de eerste ronde van de nacompetitie won Roda van Helmond Sport.

Het is wellicht het laatste kunststukje van trainer Huub Stevens. Hij werd voor de tweeluik tegen MVV aangetrokken, na het ontslag van trainer Yannis Anastasiou, om de ploeg te inspireren en advies te geven aan de technische staf. Stevens was de laatste succesvolle trainer van Roda JC. Hij loodste de ploeg in 1995 naar de tweede plaats.

Daarna werd hij coach bij Schalke 04 waar hij de UEFA-cup won. In de afgelopen jaren bleef Stevens trainer in Duitsland, maar moest dit jaar noodgedwongen afscheid nemen als trainer bij 1899 Hoffenheim. De 62-jarige Limburger heeft hartritmestoornissen.