Merkel: Europa moet uitgaan van eigen kracht

De Duitse bondskanselier merkte in de afgelopen dagen dat “we niet meer ten volle kunnen rekenen op anderen”. Ze deed haar uitspraken tijdens een verkiezingscampagne.

Foto Sven Hoppe / AFP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel roept EU-lidstaten om meer met elkaar te gaan samenwerken en uit te gaan van eigen kracht in het licht van een gespannen relatie met de Verenigde Staten en andere uitdagingen, zo meldt persbureau AP.

Merkel zei zondag tijdens een verkiezingscampagne in de Duitse deelstaat Beieren:

“De tijden dat we ten volle konden rekenen op anderen zijn een beetje voorbij, zoals ik in de afgelopen dagen heb meegemaakt”.

Uitspraken volgen op ontmoeting met Trump tijdens G7

De uitspraken volgen op de ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump tijdens de G7 in Italië. Trump baarde opzien met de uitspraak dat de “Duitsers slecht zijn, heel slecht”. Hij doelde op de miljoenen auto’s die ze aan de Verenigde Staten verkopen.

Tijdens de top van de wereldleiders liet Trump weten dat hij nog niet had besloten of de Amerikanen zich zouden terugtrekken van het klimaatakkoord van Parijs. Daardoor kon de G7 geen consensus bereiken. Merkel noemde deze gesprekken met Trump “onbevredigend”.

Tijdens de campagnetoespraak in Beieren liet Merkel verder weten dat de noodzaak voor vriendschappelijke relaties met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Rusland belangrijk zijn, maar zo voegde ze er aan toe:

“Wij Europeanen moesten ons lot in eigen handen nemen”.