Ronde van Italië

Teruglezen Giroblog: Dumoulin schrijft geschiedenis met Giro-winst

Tom Dumoulin werd zondag de eerste Nederlander die de Giro d'Italia won. Hij maakte in de afsluitende tijdrit zijn achterstand van 53 seconden op Nairo Quintana meer dan goed. Hij is na Jan Janssen en Joop Zoetemelk de derde Nederlander die een grote wielerronde op zijn naam schrijft.

We sluiten af met een terugblik in beeld

Wat bleek het uiteindelijk een prachtige Giro. Twee etappezeges en de eindzege voor Dumoulin, en nog een derde etappewinst in de laatste tijdrit voor Jos van Emden. Blik met deze In Beeld terug op een historische Giro voor Nederland.

Rest ons te zeggen: ciao, fino al prossimo anno!

Bekijk de hele serie: De Giro van Tom

Foto Bas Czerwinski/ANP

Dumoulins plek in de geschiedenis

We moesten er 37 jaar op wachten maar hebben dan eindelijk weer een Nederlandse winnaar van een grote ronde. Door de jaren heen zijn veel Nederlandse renners uitgeroepen tot opvolger van Jan Janssen en Joop Zoetemelk, maar Dumoulin is de eerste die dat waar maakt. Hoe kan dat? Lees het in dit stuk.

Dumoulin in voetspoor van Janssen en Zoetemelk

Felicitaties

Wielrenners uit binnen- en buitenland en de minister-president feliciteren Tom Dumoulin met zijn overwinning. En Jos van Emden natuurlijk.

Twitter avatar BaukeMollema Bauke Mollema Congrats @tom_dumoulin!! @giroditalia
Dik verdiende zege. Topdag voor het Nederlandse wielrennen!!
cc @josvanemden!
Twitter avatar thomasdekker Thomas Dekker Historische dag. De beste renner van de afgelopen 3 weken wint de Ronde van Italië. Gefeliciteerd @tom_dumoulin
Twitter avatar MinPres Minister-president Historische zege! Na 37 jaar wint een Nlder weer een grote wielerronde. Heb @tom_dumoulin net gefeliciteerd met fantastische prestatie #Giro
Twitter avatar koendekort Koen de Kort Amazing. Such a great Giro. Awesome riding by @TrekSegafredo and @BaukeMollema. Congratulations to my Dutchies @josvanemden & @tom_dumoulin
Twitter avatar marcelkittel Marcel Kittel Great to see @tom_dumoulin winning the 100th @giroditalia! Chapeau and big congratulations to him and his teammates. 👊👌

Profiel Dumoulin

Hij begon op zijn vijftiende met wielrennen en ging vol voor een profcarrière toen hij voor een studie geneeskunde werd uitgeloot. Wie is de mens achter de Giro-winnaar? Lees het in dit profiel.

Als jonge renner was Dumoulin al motor van de groep

Teamgenoten

Het is natuurlijk niet alleen de overwinning van Dumoulin, ook die van zijn ploeg Sunweb. Deze Giro-winst heeft hij mede behaald door zijn ploeggenoten. Denk alleen maar aan de etappe van vrijdag. Dumoulin zat achter in het peloton te keuvelen vroeg in de etappe toen Movistar en Bahrain-Merida vol doortrokken. Mede dankzij zijn ploeggenoten kon Dumoulin toch weer aansluiten. Zijn teamgenoten vieren mee op het podium.

What a moment for @tom_dumoulin and his @TeamSunweb team-mates :tada::tada: #Giro100 pic.twitter.com/xe74zgv6Mm

— Eurosport UK (@Eurosport_UK) 28 mei 2017

Quintana berust in verlies

Nairo Quintana, winnaar van de Giro in 2011, is blij met zijn tweede plek achter Dumoulin:

“Ik ben niet teleurgesteld. Dumoulin was heel erg sterk. Ik had een geweldig team, ik zou niet weten hoe we het beter hadden moeten doen.”

De podiumceremonie

Daar staat hij dan, de 26-jarige wielrenner uit Maastricht, de opvolger van Jan Janssen en Joop Zoetemelk als Nederlandse winnaar van een grote ronde, de eerste Nederlandse renner die de Giro op zijn naam schrijft. Het roze is terug om zijn schouders, nadat hij de trui vrijdag verloor.

Tom Dumoulin krijgt de roze trui. Foto Luk Benies/AFP

En het moment dat Dumoulin de Trofeo Senza Fine krijgt:

Giro Hero!@tom_dumoulin joins the #Giro100 greats 🙌🏆 pic.twitter.com/fABDNqyKtl

— Eurosport UK (@Eurosport_UK) 28 mei 2017

Ook ploeggenoot Ten Dam dolblij

Voor de gelegenheid interviewt ex-renner Juan Antonio Flecha, nu verslaggever van Eurosport, maar vroeger rijdend bij Rabobank, ploeggenoot van Dumoulin Laurens ten Dam in het Nederlands:

“Fantastisch! We hebben het gedaan. Het moeilijkste moment? Ja, het poepen.”

Het klassement

Tom Dumoulin wint deze honderdste Giro, Nairo Quintana wordt tweede, Nibali derde. De toptien van deze Giro:

Twitter avatar sporza_koers Sporza 🚴 De top 10 van de 100e Giro, met een Nederlander op plaats 1 #Giro100 https://t.co/nOZm9l3I3I

En ook nog even de toptien van de tijdrit.

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen De toptien van vandaag. Met als ritwinnaar: Jos van Emden! #Giro100 https://t.co/75tjg5lbu1

Reactie Dumoulin

Een opgeluchte en dolblije Dumoulin reageerde zojuist op zijn historische Giro-winst:

“Het is geweldig, echt zo gek. Ik kan het niet met woorden beschrijven. Het was zo’n zenuwslopende dag, ik was zo nerveus. Ik had goede benen en kon rustig blijven. Onderweg was ik niet op de hoogte van de tijden. Alleen als we zeker zouden zijn, zou mijn ploegleiding zeggen dat ik rustig kon doen in de bochten. Maar dat zeiden ze al halverwege! Toen ik gefinisht was, zag ik dat het verschil maar drie seconden was, maar het waren er uiteindelijk veel meer.”

Ritwinnaar "Van Emden: geweldige dag voor Nederland

Etappewinnaar Jos van Emden moet vechten tegen de tranen als hij een eerste reactie geeft op zijn ritwinst en de Giro-winst van Dumoulin:

“Ik ben zo blij, zo emotioneel. Ik ben te vaak tweede geworden. Dit is een geweldige dag voor het Nederlandse wielrennen. Ik denk dat er hier twee hele blije mensen zijn.”

Dumoulin eerste Nederlandse Giro-winnaar!

Het is hem gelukt! Tom Dumoulin is de derde Nederlandse winnaar van een grote ronde en de eerste Nederlander die de Giro wint. Quintana verliest in de afsluitende tijdrit 1.24 minuut, waar het 53 seconden mochten zijn.

En wat we absoluut niet mogen vergeten: Jos van Emden boekt de mooiste ritzege in zijn loopbaan door deze tijdrit te winnen. Wat een wielerdag voor Nederland!

Nibali over de streep

Ook Nibali is nu officieel gepasseerd door Dumoulin. De winnaar van vorig jaar is 54 seconden langzamer dan Dumoulin. Alleen Quintana moet nu nog finishen.

Pinot binnen

De nummer drie in het klassement voorafgaand aan de etappe is gefinisht. Hij verliest 1.42 minuut op Van Emden en 1.27 op Dumoulin. Het podium gaat hij waarschijnlijk net niet halen.

Finish Dumoulin

De tijdrit wint hij niet, maar de Giro wel, tenzij er een wonder gebeurt. Tom Dumoulin is gefinisht in 33.23 minuut, 15 seconden achter Jos van Emden. De virtuele stand:

Virtueel roze Dumoulin!

Kan het nog fout gaan? Ja, uiteraard. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar het heeft er alle schijn van dat Tom Dumoulin deze Giro gaat winnen. Bij het tweede tussenpunt is Quintana zijn voorsprong in het klassement van 53 seconden kwijt. Hij verliest er 1 minuut op Dumoulin.

Nibali 37 seconden achter

Van de concurrenten van Dumoulin doet Nibali het nog het beste, maar de Haai van Messina verliest bij het tweede tussenpunt 37 seconden op Dumoulin.

Mollema gefinisht

Bauke Mollema rijdt een matige tijdrit, voorlopig een 27ste tijd op de meet, met een achterstand 1.46 minuut op Van Emden.

Pinot verliest 53 seconden bij tweede tussenpunt

Thibaut Pinot moet zijn best doen om nog op het podium te eindigen. Bij het tweede tussenpunt is hij 59 seconden langzamer dan Van Emden en 53 seconden op Dumoulin. Wat doen Nibali en Quintana?

Dumoulin bij tweede tussenpunt

De snelste is hij niet bij het tweede tussenpunt na 17,4 kilometer, hij verliest 6 seconden op Van Emden, maar Dumoulin blijft hard rijden. Nog een kleine twaalf kilometer voor Dumoulin.

Quintana bij eerste tussenpunt 31 seconden achter

Dumoulin is op weg naar de zege in de Giro. Ook op Quintana pakt Dumoulin na 8,8 kilometer al veel tijd: 31 seconden. De voorsprong was 53 seconden.

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen Het virtuele klassement na het eerste meetpunt. Tom Dumoulin nadert de roze trui... #giro100 https://t.co/CdReBaZk7k

Ook Nibali verliest tijd

14 seconden voorsprong had Nibali voor de etappe op Dumoulin. Bij het eerste tussenpunt is hij echter 19 seconden langzamer. Virtueel staat Dumoulin dus al tweede in het klassement, als het zo blijft. Alleen Quintana moet nog voorbij het eerste tussenpunt komen.

Pinot verliest 25 seconden op Dumoulin

En dat is één! Tom Dumoulin heeft bij het eerste tussenpunt al 25 seconden gepakt op Thibaut Pinot, de nummer drie in het klassement. Zijn voorsprong van 10 seconden is hij dus al kwijt. Nu is het wachten op Nibali en Quintana.

Tussentijd Dumoulin

Bij het eerste tussenpunt na 8,8 kilometer rijdt Tom Dumoulin een tijd van 10.02 minuut. Dat is drie seconden langzamer dan Jos van Emden, maar wel bijvoorbeeld 20 seconden sneller dan klassementsrenner Zakarin. Inmiddels is ook klassementsleider Nairo Quintana gestart.

Nibali gestart

De winnaar van de Giro van vorig jaar is van het startpodium gereden: Vincenzo Nibali. Nu volgt alleen nog Quintana. Eerste tussentijd van Dumoulin over een minuut of vier.

Mollema verliest halve minuut

Na 8,8 kilometer heeft Bauke Mollema een halve minuut verloren op Jos van Emden. Op dat punt betekent dat een 21ste tijd, voorlopig. Nummer drie in het klassement Thibaut Pinot is gestart.

Dumoulin van start

Tom Dumoulin, in het rood-wit-blauw van de Nederlands kampioen tijdrijden, is van start gegaan in de allesbeslissende tijdrit in de Giro. 53 seconden moet hij goedmaken op Quintana, maar ook 14 op Nibali en 10 op Pinot. Over ongeveer tien minuten volgt een eerste tussentijd, na 8,8 van de 29,3 kilometer.

Jungels langzamer dan Van Emden

Een eerste indicatie voor Van Emden en Dumoulin. Bij het eerste tussenpunt is de Luxemburger Bob Jungels 13 seconden langzamer dan Jos van Emden. Van de renners in de top tien is Jungels een van de betere tijdrijders, naast Dumoulin. Nog vier minuten tot de start van Dumoulin.

Bauke Mollema gestart

De kopman van de Trek-ploeg staat zevende in het klassement en kan waarschijnlijk niet meer stijgen en niet meer dalen. Zijn achterstand op de Italiaan Pozzovivo is 1.33 minuut, zijn voorsprong op de Brit Yates 3.43 minuut. Nog negen minuten tot de start van Tom Dumoulin.

En Jos van Emden? Die heeft hard gereden, aldus de Giro-organisatie.

Twitter avatar giroditalia Giro d'Italia With @josvanemden’s time, we already have the 5th fastest individual TT in Giro’s history #Giro100

Top tien gaat starten

We zijn aanbeland bij de top tien in het klassement. Daarbij twee Nederlanders: Bauke Mollema en Tom Dumoulin. De starttijden van de renners die nu nog moeten vertrekken:

10. Davide Formolo (Italië, Cannondale) 16.29 uur
9. Bob Jungels (Luxemburg, Quick-Step) 16.32 uur
8. Adam Yates (VK, Orica) 16.35 uur
7. Bauke Mollema (Nederland, Trek) 16.38 uur
6. Domenico Pozzovivo (Italië, AG2R), 16.41 uur
5. Ilnur Zakarin (Rusland, Katusha), 16.44 uur
4. Tom Dumoulin (Nederland, Sunweb) 16.47 uur
3. Thibaut Pinot (Frankrijk, FDJ) 16.50 uur
2. Vincenzo Nibali (Italië, Bahrain-Merida), 16.53 uur
1. Nairo Quintana (Colombia, Movistar) 16.56 uur

Twee Nederlanders op het podium?

Het zou zomaar kunnen: Dumoulin die de Giro wint en Van Emden de rit. Die laatste heeft nu de snelste tijd en hoopt op dat scenario: "Normaal gesproken zou je zeggen dat Dumoulin hier anderhalve minuut sneller moet kunnen rijden dan Quintana", aldus Van Emden tegen de NOS.

Nog altijd heeft @JosvanEmden de snelste tijd in Milaan. "Ik hoop straks samen met Tom Dumoulin op het podium te staan. #giro100 pic.twitter.com/KiFjYSmsUC

— NOS Wielrennen (@NOSwielrennen) 28 mei 2017

Nog een klein halfuur en dan start Tom Dumoulin: 16.47 uur.

Wat kan Dumoulin goedmaken?

Dumoulin zelf houdt zich voor de tijdrit op de vlakte, al zei hij eerder zonder al te veel moeite tussen de 1 en 2 minuten te kunnen pakken op Nairo Quintana en Vincenzo Nibali. Zijn ploegleider ging uit van een minuut.

Het is niet helemaal vergelijkbaar, want de parcoursen waren anders en niet op hetzelfde moment in een grote ronde, maar dit zijn enkele gegevens die wat houvast kunnen bieden:

  • In de zeventiende etappe van de Vuelta 2015 (39 kilometer) won Dumoulin 1.33 minuut op Quintana
  • In de dertiende etappe van de Tour 2016 (38 kilometer) won Dumoulin 3.08 minuut op Quintana en 3.29 minuut op Nibali
  • In de tiende etappe van deze Giro (40 kilometer) verloor Quintana 2.53 minuut op Dumoulin, Nibali 2.07 minuut

Omgerekend moet Dumoulin per kilometer 1,81 seconden goedmaken. In vorige tijdritten, die zeker niet altijd vergelijkbaar waren met deze, pakte Dumoulin gemiddeld 2,87 seconden per kilometer.

Van Emden nog altijd aan kop

Weinig ontwikkelingen als het gaat om de tussenstand in de tijdrit. Jos van Emden staat nog altijd ruim eerste en voorlopig zal daar niks in veranderen. Ook de Spanjaard Luis Leon Sanchez, die een goede tijdrit kan rijden, zal waarschijnlijk de tijd van Van Emden niet verbeteren. Bij het eerste tussenpunt heeft hij al 20 seconden verloren.

Wie er nog wel aan de tijd van Van Emden kunnen komen? Wellicht de Amerikaan Tejay Van Garderen als hij een hele goede dag heeft, de Luxemburger Bob Jungels en Tom Dumoulin uiteraard.

Ploegleider Sunweb: een parcours voor Tom

Tom Dumoulin staat voor zijn tijdrit zelf de media niet meer te woord, maar zijn ploegleider Aike Visbeek wel. Die wil zich tegenover de NOS niet al te nadrukkelijk uitlaten over de kansen van Dumoulin. "Het is een snel parcours, er zitten wel een paar tricky bochten in. Het is een goed parcours voor Tom. Maar om eerlijk te zijn, het meest tricky na drie weken grote ronde is dat je je niet meer goed voelt. Je bent in een tijdrit vaak op zoek naar het goede gevoel, maar dat heeft niemand meer na drie weken. Dus moet je het gevecht met jezelf aangaan."

"Het is een goed parcours voor Tom, wel met een paar pittige bochten. Eerst nog rusten, dan rammen", aldus ploegleider Aike Visbeek. #giro pic.twitter.com/mGcdtwoYkp

— NOS Wielrennen (@NOSwielrennen) 28 mei 2017

Het lichaam van Dumoulin

Nog zo'n zeventig minuten, dan begint Dumoulin aan zijn tijdrit. Wat zijn zijn sterke punten en waar zitten zijn zwaktes? Lees het in dit verhaal.

Een koel hoofd, een grote motor, maar die darmen

Verkenning

Tom Dumoulin was vanochtend al op het parcours van de tijdrit te vinden voor een verkenning. Elke seconde kan uitmaken, dus het is van belang dat Dumoulin alle bochten goed in zijn hoofd heeft en perfect kan aansnijden.

Twitter avatar TeamSunweb Team Sunweb #Giro100🇮🇹 @tom_dumoulin is out doing a recon of today's TT route. #KeepChallenging https://t.co/3AqmJiaPL1

Buongiorno! @Tom_Dumoulin rijdt zich warm voor zijn cruciale tijdrit. Om 16.47 uur gaat hij van start. https://t.co/hXD9K8QBfd pic.twitter.com/ltFpXitIZj

— NOS Wielrennen (@NOSwielrennen) 28 mei 2017

Er staan ook wat Nederlanders langs de kant om Dumoulin naar het roze te schreeuwen.

Twitter avatar TeamSunweb Team Sunweb #Giro100🇮🇹 @tom_dumoulin's fans are out in force today! #ForzaTom https://t.co/jFepdDpHZ7

Ex-wereldkampioen haalt het niet

Ook de Wit-Rus Vasil Kiryienka van Team Sky bijt zich stuk op de scherpe tijd van Jos van Emden. De wereldkampioen tijdrijden van 2015 is 31 seconden langzamer dan de Nederlander. Het begint er goed uit te zien voor Jos van Emden voor een mooie plek in de daguitslag.

Wanneer moet je niet naar de wc gaan?

Er zijn deze tijdrit twee meetpunten, eentje na 8,8 kilometer en een na 17,4 kilometer. Afgaande op de snelste tijd nu van Jos van Emden komen de renners ongeveer 10 minuten na hun start langs het eerste meetpunt, na 20 minuten bij het tweede meetpunt en na 33 minuten bij de finish.

Tom Dumoulin start om 16.47 uur. Dat betekent dat hij rond 16.57 uur bij het eerste meetpunt is, rond 17.07 uur bij het tweede en rond 17.20 uur bij de finish. Zijn concurrenten starten steeds drie minuten later, met als laatste klassementsleider Nairo Quintana om 16.56 uur.

Als je niks wilt missen, weet je dan dus ongeveer wanneer iedereen langs de tijdmeting komt. Of je staat vanaf 16.47 uur gewoon niet meer van de bank op, totdat de winnaar bekend is.

De sfeer in Maastricht

Onze verslaggever Paul van der Steen is in Maastricht, waar Tom Dumoulin vandaan komt. Wellicht wordt het een hele mooie dag voor de Limburgse hoofdstad. MVV kan promoveren door provinciegenoot Roda JC te verslaan.

Twitter avatar vandersteenpaul paul van der steen Maastricht deze middag sportstad. Nu #rodmvv (mogelijk promotie), straks #Dumoulin. https://t.co/5yxNyKiYxn

Van Emden voorlopig snelste

Het gaat natuurlijk niet alleen maar om het eindklassement vandaag, er is ook nog een etappewinst te verdelen. Jos van Emden van LottoNL-Jumbo kan weleens heel hoog gaan eindigen. Hij rijdt een tijd van 33.08 minuten, goed voor een gemiddelde van 53 kilometer per uur, en is daarmee 27 seconden sneller dan Italiaans kampioen tijdrijden Manuel Quinziato.

Van Emden werd achtste in de eerste tijdrit deze Giro, ook achtste bij het WK tijdrijden vorig jaar en onder meer vijfde in de openingstijdrit van de Tour in Utrecht in 2015.

Tussenstand na 27 renners

1. Manuel Quinziato,Ita,BMC 33.35
2. Marcin Bialoblocki,Pol,CCC 34.12
3. Mads Pedersen,Den,Trk 34.12
4. Svein Tuft,Can,Ori 34.26
5. TWAN CASTELIJNS,LJm 34.54
6. Maciej Paterski,Pol,CCC 35.05
7. Matej Mohoric,Slw,VAE 35.33
8. Sam Bennett,Ier,Bor 34.26
9. Iljo Keisse,Bel,QSt 35.57
10. Johann van Zyl,ZAf,Dim 36.36
11. Eugenio Alafaci,Ita,Trk 36.39
12. Michal Golas,Pol,Sky 36.41
13. MORENO HOFLAND 36.47
14. Dmitrij Kozontsjoek,Rus,Gaz 36.56
15. TOM STAMSNIJDER,Sun 36.57
16. Davide Martinelli,Ita,QSt 37.14

Parcours tijdrit gemaakt voor Dumoulin

De 21ste en laatste etappe van de Giro is een tijdrit van 29,3 kilometer. Het parcours gaat licht bergafwaarts en is daarom geknipt voor Dumoulin. Toch wordt door veel kenners voorzichtigheid betracht: kan Dumoulin na een uitputtingsslag van drie weken opnieuw een toptijd neerzetten, zoals in de eerste tijdrit? Bovendien kan de roze trui weleens krachten losmaken bij Quintana, kan Pinot een goede tijdrit rijden en is Nibali een ervaren outsider.

In de eerste tijdrit, die bijna 40 kilometer langs was, bleef Dumoulin Nibali (2.07 minuten), Pinot (2.42) én Quintana (2.52) voor.

Etappe van zaterdag: Dumoulin houdt schade beperkt

In een bloedstollende race wist Tom Dumoulin zaterdag zijn verlies beperkt te houden. Rozetruidrager Quintana fietste in de laatste kilometers samen met Nibali, Pinot, Pozzovivo en Zakarin op de streep af. Even werd gevreesd voor groot tijdverlies voor Dumoulin, maar mede dankzij de hardrijdende Mollema, Jungels en Yates wist de Limburger op slechts 15 seconden van dat groepje binnen te komen. Omdat Pinot uiteindelijk de etappe won en Zakarin en Nibali respectievelijk tweede en derde werden, pakte Quintana geen bonificatieseconden.

Lees ook het blog van zaterdag terug: Miniem verlies Dumoulin, Giro-zege binnen bereik

Vertrektijden kanshebbers

Inmiddels zijn al zo'n dertig renners vertrokken. De kanshebbers voor de eindzege gaan als laatste van start:

158 Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin 16:44:00
159 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 16:47:00
160 Thibaut Pinot (Fra) FDJ 16:50:00
161 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 16:53:00
162 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 16:56:00

Welkom...

in het liveblog over de ontknoping van de Giro d'Italia. Een tijdrit van 29,3 kilometer van Monza naar Milaan zal beslissen wie de Ronde van Italië dit jaar op zijn naam schrijft. Limburger Tom Dumoulin staat momenteel vierde in het algemeen klassement, op 53 seconden van de nummer één Nairo Quintana. Ook heeft Dumoulin nog enkele seconden achterstand op Vincenzo Nibali (14) en Thibaut Pinot (10). Toch heeft tijdritspecialist Dumoulin nog alle kans op de eindzege.