Twee aanhoudingen Manchester; politie geeft foto dader vrij

Een groot deel van het netwerk rond aanslagpleger Salman Abedi is nu in kaart, stelt de politie. Ze hopen door de foto vrij te geven meer tips te krijgen.

De politie houdt de wacht rond de buurt waar de twee mannen zijn gearresteerd.
De politie houdt de wacht rond de buurt waar de twee mannen zijn gearresteerd. Foto Ben Stansall/AFP

De politie in Manchester heeft zaterdagochtend opnieuw twee mannen aangehouden in verband met de aanslag op een concert van afgelopen maandag. Beide mannen (20 en 22 jaar) werden aangehouden in de regio rondom de noordwestelijke stad, zo meldde de politie zaterdag tegenover persbureau AP. Een specifieke plek werd niet genoemd.

In totaal zitten nu elf mensen vast vanwege mogelijke betrokkenheid bij de zelfmoordaanslag, die aan 22 mensen het leven kostte. Ze zijn allemaal tussen de 18 en 44 jaar. Onduidelijk is nog op welke manier de verdachten betrokken zijn geweest bij de aanslag, die het werk was van een twintiger genaamd Salman Abedi.

Dreigingsniveau verlaagd

De Britse premier Theresa May heeft zaterdagmiddag aangekondigd dat het dreigingsniveau voor terreuraanslagen weer wordt verlaagd. De dag na de aanslag verhoogde May het niveau nog naar ‘critical’: omdat er mogelijk een terreurnetwerk actief was, kon elk moment een nieuwe aanslag plaatsvinden. Met de arrestaties van afgelopen dagen is dat directe gevaar geweken, zegt May. Daarom is nu het op één na hoogte dreigingsniveau weer van kracht. Bewapende soldaten die nu patrouilleren, zullen maandagnacht weer van straat verdwijnen.

De verlaging van het dreigingsniveau is te danken aan “belangrijke politieoperaties in de voorbije 24 uur”, zegt May. Mark Rowley, chef antiterreur bij de Britse politie, bevestigt dat een groot deel van het netwerk rond aanslagpleger Salman Abedi nu in kaart is. Toch zijn er bij de politie nog steeds “lacunes in het begrip” van de gebeurtenissen. Onduidelijk is bijvoorbeeld in hoeverre Abedi in contact stond met jihadistische terreurcellen in andere landen.

Foto AFP

Op zaterdagavond stuurde de Britse politie een foto van Abedi naar de pers. De foto - die afkomstig is van videocamerabeelden - is kort voor de bomaanslag genomen. De politie hoopt meer tips te krijgen door het vrijgeven van de foto.

Tieneridool

Abedi wachtte maandagavond in de lobby van de Manchester Arena tot het concert van tieneridool Ariana Grande was afgelopen. Toen het zover was en de eerste concertgangers uit de zaal kwamen, blies hij de blauwe rugzak die hij droeg op. Daarbij kwam Abedi zelf ook om het leven.

Lees ook: Abedi – een feestend bendelid dat radicaliseerde

De verantwoordelijkheid voor het bloedbad werd snel opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Of die claim serieus genomen moet worden, is echter nog maar de vraag. IS heeft wel vaker beweerd achter aanslagen te zitten terwijl dat eigenlijk niet zo was. Enkele details in het bericht op sociale media waarin IS de aanval opeiste, kloppen bovendien niet met de werkelijkheid.

Niet alleen

Het lijkt daarentegen wel zeker dat Abedi zijn zelfmoordaanval niet in zijn eentje voorbereidde. Alles bij elkaar zitten op dit moment elf mensen in hechtenis die van betrokkenheid worden verdacht.

Lees ook: De jeugd van Manchester werd in een andere stad wakker

Aanslagpleger Abedi was een geboren Mancunian. In 1994 kwam hij ter wereld als de zoon van strengreligieuze ouders uit Libië, die op de vlucht voor het regime van Muammar Gadaffi naar het Verenigd Koninkrijk waren gekomen. Aanvankelijk ging hij uit, dronk hij en studeerde hij. Later, toen zijn ouders na de dood van Gadaffi waren teruggekeerd naar Libië, stopte Abedi met al deze zaken. Dat Abedi er extremistisch gedachtengoed op nahield, was bekend bij de autoriteiten. Zij beschouwden hem echter niet als een groot risico.