Opeens vlieg je tussen soldaten van klei

Het aardewerken leger van China komt tot leven in een film. Het is alsof je er zelf over heen vliegt.

Zheng was nog maar 13 jaar oud, toen hij koning werd van een rijk in Oost-Azië. Met hulp van ministers en grote legers veroverde hij zes buurrijken. Zo ontstond ruim twintig eeuwen terug het keizerrijk China. Zheng werd keizer en noemde zich voortaan Qin Shi Huangdi.

Het gigantische rijk kreeg onder Huangdi wetten, een munt, een standaardschrift en vaste maten en gewichten. Duizenden arbeiders maakten van de bestaande wallen tegen invallen van nomaden een muur van aarde en stenen. Deze Chinese Muur is in totaal meer dan 6.000 kilometer lang.

Hoe Huangdi dat voor elkaar kreeg, kun je zien in de film China, the Rise of an Empire. De film zit vol camerabeelden uit het vliegtuig en zie je in een halfronde zaal. Zo heb je het gevoel dat je zelf vliegt over de groene bergen, de Muur én het terracotta-leger.

Dat leger bestaat uit duizenden soldaten van aardewerk, die in 1974 werden ontdekt. Ze lagen in een enorm graf van Huangdi, die op 49-jarige leeftijd stierf. De soldaten moesten de keizer beschermen in het hiernamaals. De beelden zijn mooi: elke soldaat heeft zijn eigen blije, boze of droevige gezicht. De beelden zijn ook gedetailleerd: je kunt precies zien wat voor harnassen en wapens ze hadden.

Het terracottaleger leert ons veel over het rijk van Huangdi, waarover niet zoveel bekend was. De soldaten staan bijvoorbeeld in een gevechtsopstelling, met de kruisboogschutters hier en de ruiters daar. Zo zie je hoe de legers van Huangdi andere legers versloegen.

Huangdi zelf ligt waarschijnlijk in een grafheuvel naast het leger. Archeologen graven daar niet, uit angst dingen stuk te maken. De film laat zien hoe het er daar uitziet volgens oude verhalen. Parels fonkelen aan het plafond, bij wijze van sterrenhemel. En er stromen rivieren van kwik. Prachtig!

Informatie via omniversum.nl