Brieven

Modehuis Chanel

Octrooi op boemerang is echt verlopen

NRC schrijft over de commotie die de ruim duizend euro kostende boemerang van het modehuis Chanel heeft veroorzaakt (20/5). Chanel zou volgens de criticasters aan de haal zijn gegaan met het erfgoed van de aboriginals en er grof geld aan verdienen. Het eerste klopt niet, het tweede misschien wel.

Boemerangs werden in veel culturen gebruikt, die de werpstok onafhankelijk van elkaar hebben ontwikkeld. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft er een uit de zesde eeuw voor Christus, die in Velsen is gevonden. In Vlaardingen is er een gevonden uit de eerste eeuw voor Christus. Ook op Egyptische muurschilderingen zijn boemerangs te zien. Wie het eerst de boemerang is gaan gebruiken, is moeilijk vast te stellen, want houten voorwerpen vergaan snel. Dat er een paar in Nederland zijn gevonden is te danken aan de speciale bodemgesteldheid. Als een van de weinige culturen zijn de aboriginals de boemerang tot in onze tijd blijven gebruiken en we danken aan hen het woord boemerang. Als er al een octrooi zou hebben gerust op de boemerang dan is dit allang verlopen. Je zou Chanel alleen kunnen betichten van culturele toeëigening als zijn boemerang met typische aboriginalmotieven was gedecoreerd, maar het speeltje van het modehuis is vrijwel zwart gelakt. Enige decoratie is het Chanellogo. Kopers van deze boemerang kunnen zonder zich schuldig te voelen buiten spelen. Als ze er genoeg van hebben, kunnen ze hem altijd nog gebruiken als luxe kleerhanger.