Jacht op de roze trui

Teruglezen: miniem verlies Dumoulin, Giro-zege binnen bereik

We sluiten af: morgen D(umoulin)-day

De 21ste etappe van de Giro d'Italia gaat de beslissing brengen in een zinderende Giro. Zal het ooit zo spannend geweest zijn dat vier renners binnen één minuut van elkaar stonden met nog één etappe?

De tijdrit is 29,3 kilometer en volledig vlak. Normaal gesproken een kolfje naar de hand van Tom Dumoulin, maar een tijdrit na drie weken is altijd anders dan midden in een ronde. Hij moet 53 seconden goedmaken op leider Nairo Quintana. De rit start op het circuit van Monza, de streep ligt in het centrum van Milaan.

Met de kennis dat de kans zeer aanwezig is dat morgen een Nederlander voor het eerst de Giro wint, sluiten we dit liveblog af. We zijn morgen rond 14.00 uur terug met een nieuw liveblog. Ciao, a domani!

1,81 seconden per kilometer

Een andere manier om ernaar te kijken: Tom Dumoulin moet 1,81 seconden per kilometer harder rijden dan Quintana morgen. De statistieken geven goede hoop dat dat lukt. Gemiddeld pakt Dumoulin 2,87 seconden per kilometers in tijdritten op Quintana.

Dumoulin opgelucht

Een eerste reactie van Dumoulin tegenover Eurosport:

“Eindelijk zitten de bergen erop. Ik was erg blij dat mijn benen beter waren, ik had weer een goede dag. Ik ben voor altijd dankbaar voor de hulp van Mollema, Jungels en Yates op het einde. De gaten zullen morgen minder groot zijn dan in de vorige tijdrit, het is vechten voor iedere seconde.”

Bauke Mollema is wat stelliger dan Dumoulin zelf:

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen De eerste reactie van Bauke Mollema: "Tom Dumoulin wint de Giro." #giro100

En speelde het Oranje-gevoel dan toch bij Mollema?

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Mollema: "Heb tegen Dumoulin op de klim gezegd: ik neem straks over als we boven zijn. Hij rijdt toch voor het roze he."

Historische voorbeelden

Het gebeurt vaker dat een grote ronde pas de op de laatste dag wordt beslist in een tijdrit. Enkele voorbeelden waar Tom Dumoulin zich aan vast kan klampen:

  • Tour 1968: Jan Janssen rijdt Herman van Springel uit de gele trui en eindigt met een voorsprong van 31 seconden, om de eerste Nederlands Tour-winst veilig te stellen.
  • Tour 1989: Greg LeMond wint de Tour de France met een voorsprong van 8 seconden, door in de afsluitende tijdrit in Parijs Laurent Fignon te verslaan
  • Giro 2012: Ryder Hesjedal maakte zijn achterstand van 31 seconden goed en boog die om naar een voorsprong van 16 seconden op Joaquim Rodriguez

Maar een ongeluk zit een klein hoekje, bleek in de Giro van 2009. Toen verdedigde de Rus Denis Mentsjov zijn roze trui in de afsluitende tijdrit. In de laatste kilometer ging hij echter onderuit op gladde steentjes. Gelukkig kon hij snel weer verder en won de Giro toch.

Ploegleider Pinot: Dumoulin wint de Giro

Etappewinnaar Thibaut Pinot heeft tien seconden voorsprong op Dumoulin, maar zijn ploegleider denkt dat Pinot een Giro-zege kan vergeten. Die gaat naar Dumoulin, zegt Frederic Guesdon tegen Eurosport: "Wij strijden om plek twee tot en met vijf".

Nog even de top tien van de etappe:

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen De uitslag van vandaag. #Giro100 https://t.co/Z57730wBRC

Wat moet Dumoulin goedmaken?

Tom Dumoulin verliest tijd, maar mag wel als een van de winnaars van de dag beschouwd worden. Op Quintana zal hij morgen 53 seconden goed moeten maken, 14 op Nibali en 10 op Pinot. Zeker niet onmogelijk voor een tijdrijder als Dumoulin. Dumoulin staat nu vierde in het klassement.

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen De top-5 van het algemeen klassement:
1. Quintana
2. Nilbali op 0.39
3. Pinot op 0.43
4. Dumoulin op 0.53
5. Zakarin op 1.17
#giro100

Pinot wint etappe, Dumoulin verliest vijftien seconden

Thibaut Pinot wint de etappe voor Zakarin en Nibali. Dat betekent dat Quintana geen bonificatieseconden pakt. Dumoulins groep komt binnen op vijftien seconden. Dat betekent een hele spannende etappe morgen, maar Dumoulin maakt veel kans om de Giro te winnen.

Gat weer iets groter

Ze gaan niet meer terugkomen, maar de schade lijkt wel heel beperkt te blijven. Het verschil is nu 19 seconden. Voorin gaat het om de ritwinst en de bonificatieseconden.

Komt Dumoulin nog terug?

Ze kunnen de koplopers bijna ruiken, nog een seconde of tien. Dumoulin vindt het niet hard genoeg gaan en gaat in tijdrijdershouding proberen het laatste gaatje te dichten. Nog drie kilometer.

Gat wordt kleiner

Voorin is de samenwerking allesbehalve ideaal. Zakarin wil niet meewerken, terwijl Mollema bij de achtervolgers nu juist wel z'n neus in de wind steekt. Nog 15 seconden.

Aansluiting voorin

Nibali, Quintana en Pinot komen bij de koplopers Pozzovivo en Zakarin. Het is vijf tegen twee. In de achtervolging krijgt Dumoulin alleen hulp van Jungels. De achterstand is zo'n dertig seconden, maar op de streep zijn ook nog 10, 6 en 4 bonificatieseconden te verdelen. Nog tien kilometer te rijden.

Verschillen op de top

Bovenop de slotklim rijden Pozzovivo en Zakarin 15 seconden voor de groep met Quintana en 29 op de groep met Dumoulin. Het is nu vol gas tot de finish, om het verschil zo klein mogelijk te houden. Krijgt Dumoulin hulp op moet hij voor de tijdrit van morgen al een soort tijdrit rijden?

Verschil blijft gelijk

Met vereende krachten houden Jungels en Dumoulin het gat op zo'n negen seconden. Mollema zit ook in de groep, maar kan niet meer dan volgen. Voorin houden Pozzovivo en Zakarin hun voorsprong vast. Zij rijden 20 seconden voor Quintana, Nibali en Pinot en 30 seconden voor de groep-Dumoulin.

Dumoulin aan het elastiek

Net als eerder deze Giro lijkt het te lonen dat Dumoulin zijn eigen tempo blijft rijden. Hij komt kort weer terug bij Nibali, Quintana en Pinot, maar als Pinot weer versnelt laat Dumoulin opnieuw een gaatje. Ze hebben zestien seconde achterstand op de koplopers.

In de achtervolging krijgt Dumoulin wat hulp van de Luxemburger Bob Jungels.

Bijna aansluiting

Dumoulin blijft zijn eigen tempo rijden en komt meter per meter dichterbij. Net als hij bijna de aansluiting weer heeft, zet Quintana nogmaals aan, waarna het gat weer wat groter wordt.

Pinot versnelt

Quintana en Nibali rijden niet ver weg van de groep met Dumoulin, Pinot en Mollema, zo'n 12 seconden. Het is veelzeggend dat ze ook het gat op Zakarin en Pizzovivo, die vroege koploper Teuns hebben achtergelaten, niet echt dicht kunnen rijden. Reichenbachs werk zit erop, waarna Pinot het zelf probeert. Dumoulin kan hem net niet volgen.

Aanval Quintana en Nibali!

Nu is het de leider in de Giro die wegrijdt, Nibali volgt snel. Het is Dumoulin die weer in het defensief gedwongen wordt. Ook Pinot kan niet mee. Hij zet zijn knecht Reichenbach op kop om te proberen het gat te dichten.

Poging Zakarin en Pozzovivo

Zakarin en Pozzovivo zijn de volgende die het proberen. Ze pakken een klein gaatje. Daarachter blijven de andere favorieten bij elkaar.

Dumoulin dicht het gat

Tom Dumoulin laat zich niet gekmaken, en dicht het gat weer. Voorin de volledige topzes van het klassement: Quintana, Dumoulin, Nibali, Pinot, Zakarin, Pozzovivo.

Aanval Nibali, Dumoulin moet gaatje laten

De nummer drie in het klassement probeert het: Vincenzo Nibali valt aan! Movistar rijdt er echter vrij snel naartoe, Quintana hoeft geen kracht te verspelen. Dumoulin moet een gaatje laten, maar kan mogelijk op eigen tempo weer terugkomen.

Nog tien kilometer klimmen

Movistar blijft het tempo hooghouden, achterin waaien de renners er in bosjes af. Nibali heeft geen knechten meer over. Tom Dumoulin lijkt wat beter dan gister. Hij zit in ieder geval verder naar voren in de groep van de favorieten, nu rond een zesde plek.

Teuns rijdt weg

In het peloton vooral nog tempo rijden, door mannen van AG2R voor Pozzovivo en Movistar voor Quintana, in de kopgroep wel een ontwikkeling. Teuns rijdt weg bij Devenyns terwijl het op de vorige klim nog andersom was, voorsprong twee minuten op de favorieten.

Movistar bepaalt tempo

Op het eerste gedeelte zijn het twee knechten van Quintana die het tempo bepalen. Daarachter zit Nibali met een knecht, in het wiel van Nibali zit Dumoulin. Vooralsnog wordt er niet gelijk aangevallen.

Koplopers aan voet slotklim

Dries Devenyns en Dylan Teuns beginnen aan de veertien kilometer lange slotklim naar Foza. Kunnen ze strijden om de ritzege? Dat hangt heel erg af van wat de klassementsrenners gaan doen, maar dat ze zullen aanvallen is zeker. Ze volgen op 2.48 minuut van de koplopers. De ploeggenoten proberen hun kopmannen zo goed mogelijk van voren af te zetten.

Vos

Dat wielersupporters zich soms gek gedragen, zich kleden in Borat-mankini's of duivelskostuums, dat weten we. Op de Monte Grappa vond een van de tifosi het een goed idee om met een opgezette vos naast Dries Devenyns te rennen. Verder commentaar overbodig.

Twitter avatar Eurosport_UK Eurosport UK A fox is in contention for Stage 20 of the @giroditalia. Yes, a fox!! 🦊 🦊 🦊 🦊 https://t.co/PTbTBHKI0f

Anticiperen mislukt

Wat beweging in de groep der favorieten. Enkele renners op wat meer achterstand hopen met voorsprong aan de slotklim te beginnen. Het zijn Jan Polanc (CCC) die elfde staat, Davide Formolo (Cannondale) die na het uitvallen van Kruijswijk tiende staat en Simone Pettili (UAE, 29ste). Ze pakken een seconde of twintig, maar het peloton komt toch snel weer terug.

De koplopers zitten op 13 kilometer van de slotklim, met een voorsprong van 2.10 minuut.

Over de slotklim

De laatste klim van de dag is iets gelijkmatiger dan die van gister. De lengte is vergelijkbaar, veertien kilometer, maar met minder wisselingen in stijgingspercentage. Het gemiddelde is 6,7 procent, na 10 kilometer is er een stukje van maximaal 11 procent. De voet ligt op zo'n 29 kilometer van de aankomst in Asiago.

Voorsprong koplopers loopt terug

Het lijkt lastig te worden voor de Belgische combine Devenyns-Teuns om te gaan voor de etappezege in deze rit. Boven op de Monte Grappa was hun voorsprong 2.42 minuut, nu is er weer een halve minuut vanaf.

Dario Cataldo van Astana is uit het peloton weggesprongen. De Italiaan staat vijftiende in het klassement, maar kan wellicht ook een pion zijn van Vincenzo Nibali, die geen ploeggenoten meer overheeft. De twee zijn vrienden en ex-ploeggenoten en Cataldo heeft eerder deze Giro al even voor Nibali op kop gereden om Dumoulin in de problemen te brengen.

Er is nog 55 kilometer te rijden.

Devenyns als eerste boven

De Belg Dries Devenyns komt als eerste boven op de Monte Grappa, met een kleine voorsprong op Dylan Teuns. Het pelotonnetje met favorieten, met daarbij Tom Dumoulin en Bauke Mollema, volgt op 2.42 minuut.

Wat volgt is nu bijna 40 kilometer tot de slotklim naar Foza, met eerst een lastige afdaling.

Mollema weer terug

Bauke Mollema had even een achterstand van meer dan twintig seconden, maar is weer terug bij de groep der favorieten, die sowieso iets groter is geworden, omdat Katusha de teugels iets laat vieren.

We zijn bijna boven op de Monte Grappa. Krijgen we net als bergop, ook strijd in de afdaling? Wellicht is Nibali iets van plan.

Zakarin trekt flink door, Dumoulin heeft het lastig

Zakarin laat zijn ploeggenoot Mamykin nog eens keihard versnellen en trekt de groep klassementsrenners uiteen. Quintana moet even op de trappers staan om een gat te dichten. Er is alleen nog een elitegroepje over, Dumoulin zit er nog net aan bij, maar heeft het lastig, Mollema moet een gaatje laten. De top van de klim is over een kilometer of zes.

In de kopgroep zijn alleen de Belgen Teuns en Devenyns nog over, de voorsprong is 2,5 minuut.

Even speculeren

Hoeveel achterstand kan Tom Dumoulin morgen nog goedmaken in de tijdrit? Zijn ploegleider zegt een minuut, Dumoulin zei eerder dat hij niet eens echt uit zijn slof hoeft te schieten om 1 of 2 minuten op Quintana én Nibali te pakken.

Het is lastig te zeggen, een tijdrit op de laatste dag is anders dan midden in een grote ronde. Klimmers als Quintana doen het door hun uithoudingsvermogen relatief beter op het einde van een grote ronde in een tijdrit.

Morgen is de tijdrit volledig vlak en 29,3 kilometer. Wat vergelijkbare gegevens uit eerdere tijdritten:

  • In de zeventiende etappe van de Vuelta 2015 (39 kilometer) won Dumoulin 1.33 minuut op Quintana
  • In de dertiende etappe van de Tour 2016 (38 kilometer) won Dumoulin 3.08 minuut op Quintana en 3.29 minuut op Nibali
  • In de negentiende etappe van de Vuelta 2016 (37 kilometer) verloor Quintana 2.16 op Christopher Froome. Dumoulin deed niet mee, maar is een betere tijdrijder dan Froome
  • In de tiende etappe van deze Giro (40 kilometer) verloor Quintana 2.53 minuut op Dumoulin, Nibali 2.07 minuut

Flinke uitdunning door Katusha

Katusha is bezig aan een machtige inspanning. De kopgroep heeft nog amper 5 minuten voorsprong. Willen de mannen van Zakarin vooral Movistar treffen? Zo ja, dan lukt dat goed. Quintana heeft nog twee knechten voor zich rijden, De la Parte en Amador. Onder meer de man met de mooiste wielernaam, Winner Anacona, is Quintana als knecht al kwijt. Dumoulin zit nog goed mee, net als Mollema. Het peloton bestaat uit nog maar een man of dertig, veertig.

Begonnen aan de Monte Grappa

In de kopgroep zijn er nog vier van de zes renners over. Oude krijger 'Pippo' Pozzato en Maxim Belkov kunnen het tempo niet volgen. In het peloton lijkt de Rus Ilnur Zakarin van Katusha wat van plan. Twee ploeggenoten van de nummer vijf in het klassement (achterstand 1.21 minuut) zetten zich op kop, maar rijden zo hard door dat de rest niet volgt. Als ze zien dat ze wegrijden, laten ze zich weer terugzakken.

De achterstand van het peloton op de kopgroep is teruggelopen tot 6.30 minuut.

Bidon gooien leidt niet tot uitsluiting

Nog even terugkomen op een incident van gister. De Italiaan Eugenio Alafaci van de Trek-ploeg van Bauke Mollema gooide in aanloop naar de laatste klim een bidon naar de Australiër Rory Sutherland van Movistar, omdat hij hem afsneed.

Meestal wordt een renner dan uit de koers gehaald, maar de jury streek met de hand over het hart. Alafaci kwam er vanaf met een boete van 200 Zwitserse frank (183 euro) en een tijdstraf van 1 minuut. Vooral dat laatste zal Alafaci erg vervelend vinden. Hij staat 149ste in het klassement op 4 uur, 19 minuten en 23 seconden. Alafaci ging voor de start wel even langs bij Movistar om sorry te zeggen.

Eugenio Alafaci sancionado con un minuto y una multa por lanzar un bidón a Sutherland #Giro100 pic.twitter.com/SCVzacaYRa

— Ciclismo CD (@CD_Ciclismo) 26 mei 2017

In afwachting van de finale

De mannen van Movistar van roze trui Nairo Quintana hebben zich aan de kop van het peloton genesteld, maar de strijd barst vandaag later los dan gister, toen er al op 130 kilometer van de streep hard werd doorgetrokken om Tom Dumoulin onder druk te zetten.

Even de tijd om, naast dit liveblog, nog wat te lezen. Bijvoorbeeld dit verhaal van onze verslaggever Dennis Meinema, over het lichaam van Tom Dumoulin. Wat zijn de sterke en wat zijn de zwakke punten van de Limburger?

Een koel hoofd, een grote motor, maar die darmen

Weet je nou niet zoveel van wielrennen, maar volg je het omdat Tom Dumoulin het zo goed doet, of omdat je een wielergekke partner hebt? Lees deze gids, en word een instant expert. Wat is een waaier, hoe zit een racefiets in elkaar, wat zijn de tactische basisprincipes in het wielrennen?

Zo begrijp je alles wat er gebeurt in een wielerwedstrijd

Dumoulin: het wordt een gevecht

Het was even wennen: Tom Dumoulin verscheen vanochtend niet in de roze trui, maar in zijn gewone zwart-witte outfit van Sunweb aan de start. Bij de NOS blikte hij kort even vooruit op de etappe van vandaag: "Het wordt een gevecht. Als het zo blijft zoals nu, zou ik tevreden zijn."

"Het wordt een gevecht", zei @Tom_Dumoulin voor de start van de 20ste etappe, waar hij werd toegezongen door enthousiaste fans. #giro100 pic.twitter.com/hgdpunoNh1

— NOS Wielrennen (@NOSwielrennen) 27 mei 2017

De stand van zaken

Slecht nieuws voor Nederland nog voor het begin van de etappe: Steven Kruijswijk van de LottoNL-Jumbo-ploeg is niet meer van start gegaan. De Nederlander heeft last van maagklachten. Hij was al niet bezig aan een even uitmuntende Giro als vorig jaar - Kruijswijk stond tiende op 7.37 minuut van Quintana.

Het peloton trekt zich er niet veel van aan. Met nog zo'n 100 kilometer te rijden is er een kopgroep van zes man: Matthieu Ladagnous (Frankrijk, FDJ), Filippo Pozzato (Italië, Wilier-Selle Italia), Maxim Belkov (Rusland, Katusha), Dylan Teuns (België, BMC), Dries Devenyns (België, Quick Step) en Tom Jelte Slagter (Nederland, Cannondale). De voorsprong is 7.40 minuut, de beklimming van de eerste col van de dag, de Monte Grappa, aanstaande.

Buongiorno!

Welkom Giro-volgers, bij dit liveblog van de voorlaatste etappe in deze Ronde van Italië. Had Tom Dumoulin gister een slechte dag, of is het helemaal op bij de 26-jarige Limburger? Dat is de belangrijkste vraag vandaag. Kan hij ervoor zorgen dat zijn achterstand op Nairo Quintana niet verder oploopt, of hooguit een halve minuut, dan wordt hij morgen mogelijk toch nog de eerste Nederlandse winnaar van de Giro. Dan staat er een tijdrit op het programma.

Het klassement zoals het nu is:

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen Dumoulin: als het klassement zo blijft, zou ik heel tevreden zijn. https://t.co/wwaxjbqAV3

Vandaag rijden de renners 190 kilometer van Pordenone naar Asagio, over twee zware cols. Eerst krijgen de renners de Monte Grappa voor de kiezen: 24 kilometer aan 5,3 procent gemiddeld. Na een lange afdaling volgt dan de slotklim naar Foza: 14 kilometer aan 6,7 procent. Dan is het nog niet gedaan. Er volgen nog 15 kilometer, maar niet echt in dalende lijn. Op papier lijkt de etappe iets minder zwaar dan gisteren, maar helaas, de renners rijden op asfalt.

De kans is dat de klassementsrenners zelf voor de etappezege willen gaan. De bonificatieseconden blijken voor de tijdrit morgen mogelijk cruciaal. Volg alles hier live.

Twitter avatar giroditalia Giro d'Italia 🚴 Stage 20 / Tappa 20
🌞 Pordenone - Asiago, 190 km ⭐️⭐️⭐️⭐️
⌚️ Start 12.05 PM
#Giro100 https://t.co/GiG0xvlK9p