Opinie

‘Leefbaar Rotterdam moet het debat over integratie afblazen’

Stelling Een cartoon van Leefbaar zorgde vorige week voor beroering. ‘Racisme' aldus de PvdA. ‘Aardig doen werkt niet’, meent Leefbaar.

Leefbaar Rotterdam organiseert maandag een debat in Kantine Walhalla (Katendrecht) over de ‘mislukte integratie’. Op de uitnodiging zette de partij een cartoon met boze Turkse demonstranten tegenover bange Nederlanders. Walhalla nam afstand van de cartoon. „Als je het debat zo ingaat, kan je het beter afblazen”, zegt Jacob van der Blom, directeur van de Essalaam moskee, de grootste moskee van Nederland. „Dit drijft mensen uit elkaar.” De stelling van de week is: ‘Leefbaar Rotterdam moet van het debat over integratie afzien.’

Jacob van der Blom, directeur Essalam moskee: ”Ja, afblazen dat debat. Het is nutteloos als je er zo ingaat. Leefbaar gebruikt integratie om te scoren bij een deel van de kiezers. Ze zijn bang voor de PVV nu die meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen en willen Wilders de wind uit de zeilen nemen. Dat ze nu een cartoon gebruiken om een politiek punt te maken is echt schandalig. Ze gaan ineens op de stoel van de cartoonist zitten. Terwijl ze helemaal geen cartoonisten zijn, maar politici. Daarbij gaat het bij integratie om meer bevolkingsgroepen dan alleen Turken. Turken waren juist jarenlang de best geïntegreerde bevolkingsgroep! En sinds die rellen ineens niet meer? Waarom gaat Leefbaar het niet eens over de integratie van Surinamers hebben, bijvoorbeeld? Dat doen ze niet. Want daar hebben ze veel aanhang.”

Marco Heijmen, raadslid voor de PvdA: „Nee, het debat afblazen is geen optie. We hebben hier vrijheid van meningsuiting, dus ook voor wat betreft die cartoon van Leefbaar. Die neigt naar racisme. Dat heb ik gezegd, klopt. Maar Leefbaar mag zich zo uiten. Net zoals ik mag zeggen dat ik deze actie van Leefbaar walgelijk vind.”

Tanya Hoogwerf, gemeenteraadslid Leefbaar Rotterdam: „Ik wil uiteraard dat het debat doorgaat. Die cartoon staat voor een exces waaruit blijkt dat de integratie van veel Turken in Nederland mislukt is. Maar het gaat niet alleen Turken die luisteren naar de lange arm van politici in Ankara. Het gaat over een grote groep Nederlanders van allochtone afkomst die niet bij Nederland willen horen. Niet alleen Turken, maar ook anderen. Aardig blijven doen en zeggen dat we alles samen wel gaan oplossen, zoals de PvdA jarenlang gedaan heeft, werkt niet. Daar zijn de Turkse rellen het bewijs van.”

Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA), via zijn woordvoerder: „De burgemeester mengt zich niet in deze discussie.”