Kopten opnieuw doelwit aanslag: zeker 28 doden

Egypte Hoewel zich nog niemand verantwoordelijk heeft gesteld voor de aanslag, staat vast dat de kopten een ‘soft target’ voor IS vormen.

Aan de vooravond van de islamitische vastenmaand ramadan zijn vrijdag in Egypte ten minste 28 mensen gedood bij een aanslag op een konvooi van bussen met Egyptische kopten. Onder de doden bevinden zich ook kinderen.

Het konvooi was op weg naar het klooster van Sint-Samuel in de provincie Minya toen het onderweg werd beschoten vanuit drie terreinvoertuigen. Volgens de gouverneur van Minya waren vrijdagavond twintig van de 28 dodelijke slachtoffers geïdentificeerd. Daaronder twee kinderen van vier en twee jaar oud.

De aanslag is nog niet opgeëist maar het filiaal van Islamitische Staat in Egypte heeft de laatste maanden verschillende aanslagen tegen Egyptische kopten geclaimd: de dubbele aanslag in Alexandrië en Tanta in april (47 doden), en tegen de koptische kathedraal in Kairo in december vorig jaar (29 doden).

De kopten maken zo’n tien procent van de Egyptische bevolking (91 miljoen) uit, en vormen daarmee de grootste christelijke gemeenschap in het Midden-Oosten. Voor IS zijn zij een ‘soft target’.

De kopten werden ook in 2013 al aangevallen na het afzetten van president Morsi van de Moslimbroederschap. De koptische paus en vele kopten hadden zich achter toenmalig legerbevelhebber Sisi geschaard toen die Morsi uit het zadel lichtte.

Eerder deze week werden 48 vermeende IS-leden naar een militaire rechtbank verwezen in verband met de recente terreuraanslagen. Van hen zijn er 17 voortvluchtig. Mogelijk was de aanslag van vrijdag vergelding voor die maatregel.

Na de aanslagen van april kondigde president Sisi de noodtoestand af voor drie maanden. Die was ook van kracht van 1981 tot 2012 onder toenmalig president Mubarak.

Enkele westerse ambassades in Kairo hadden hun landgenoten gewaarschuwd voor een terreuraanslag op 24 mei. Het is niet duidelijk of er een verband is.