Reportage

In het Vondelpark verboden, dus barbecuen we elders

Talk of the Town Wie wil barbecuen met deze zomerse temperaturen kan het beste naar Noord, Oost en Nieuw-West. „Voor het verbod was het mij toch al te druk in het Vondelpark.”

De laatste barbecue in het Vondelpark, maart dit jaar. Sindsdien is barbecuen hier verboden.
De laatste barbecue in het Vondelpark, maart dit jaar. Sindsdien is barbecuen hier verboden. Foto REMKO DE WAAL/ANP

Floris (39) en zijn vrienden zitten op dinsdagavond met jassen aan te barbecuen in het Rembrandtpark. Op de kleine barbecue liggen twee hamburgers, het vet druipt er vanaf. Het is nog een beetje aan de koude kant, vooral als het zonnetje achter de wolken verdwijnt, maar het kan de Amsterdammer Floris – een echte barbecue-fan; kijk maar naar zijn professionele barbecueset wijzen zijn vrienden – niets schelen. Zodra het een beetje lekker weer is haalt hij zijn barbecue tevoorschijn. Het liefst gaat hij dan naar het Rembrandtpark om de hoek, zodat ze thuis naar de wc kunnen. Maar hij barbecuet net zo goed thuis in de tuin, of in een ander park. Floris: „Alleen niet in het Vondelpark. Daar ben ik één keer geweest en dat was veel te druk.”

Barbecuen in het Vondelpark is sinds afgelopen maart ook verboden. Maar met de zomerse temperaturen wordt het hoogstwaarschijnlijk een echt barbecueweekend. Wat past er immers meer bij hoge temperaturen dan de geur van een geroosterd worstje? Alleen: waar kan de Amsterdammer nog heen met zijn Weber nu het Vondelpark uitgesloten is?

Kort gezegd: wie lekker wil barbecuen, kan het beste naar Noord, Oost of Nieuw-West. In Noord mag in álle parken een worstje of visje worden gegrild; in stadsdeel Oost mag alleen in het Diemerpark niet worden gebarbecued en in Nieuw-West heeft de barbecuer in het Rembrandt- en Sloterpark vrij spel, net als in het Amsterdamse Bos trouwens. Per park gelden individuele regels, soms moeten mensen drie meter afstand houden tot de bosrand of mogen ze het hete gedeelte van de barbecue niet direct op het gras te zetten. In andere populaire parken, zoals in het Westerpark, mag alleen op de aangewezen plekken gebarbecued worden. In het Martin Luther Kingpark mag dat alleen op de ingerichte barbecuelocaties, in alle andere parken in Zuid is barbecuen verboden.

Dat laatste komt vooral vanwege de overlast die vrij barbecuen met zich meebrengt. Toen de zomerse activiteit nog wel toegestaan was in het Vondelpark klaagde een bezorgde buurtbewoner op AT5: „We zien de fik in de containers, de brandende afvalhopen en mensen plassen en poepen hier in de bosjes.” Stadsdeel Zuid liet uitrekenen wat barbecuen in het Vondelpark met zich meebracht: uit het onderzoek bleek dat kosten voor toezichthouders, het verbranden van het afval dat achterblijft, verbrande prullenbakken, beschadigde bomen en het vernieuwen van verbrande stukken gras vanwege wegwerpbarbecues, het stadsdeel ruim 200.000 euro per jaar kostte. In de laatste dagen van februari roosterde een enkeling in de kou nog een laatste worst in het park.

De overlast is nog niet verschoven naar stadsdeel West. Een woordvoerder zegt dat het bij hen „niet echt een issue is”. Alleen de klachtencoördinator heeft één klacht lopen over vuurkorven in het Westerpark. Daar hebben ze dit jaar ook speciale stalen afvalbakken geplaatst voor de kolen. Bij de brandweer worden woningbranden die veroorzaakt zijn door barbecues niet apart geregistreerd, dus ze hebben geen cijfers van barbecuebrandjes. De woordvoerder kan zich daarnaast niet herinneren dat ze ooit zijn uitgerukt voor een uit de hand gelopen barbecuebrand in een park.

Barbecuefan Jacco (33), die van de oude gereedschapskist van zijn opa zelfs zijn eigen barbecue ‘Brandwerk’ maakte, vindt het jammer dat een klein groepje „het verkloot voor de rest” door er „een teringzooi van te maken”. Vorig heeft hij nog een brandje in een container in het Vondelpark staan blussen omdat iemand hete kolen op een plastic zak had gegooid. Zelf loopt hij achteraf met een emmertje naar een vijver om water voor zijn kolen te halen. Hij ging graag naar het Vondelpark, maar ergens anders is net zo leuk. Dit weekend wordt het waarschijnlijk het Erasmuspark.