Honderd doden door moessonregen Sri Lanka

Door de hoosbuien zijn meerdere rivieren overstroomd. Ook ontstonden er modderstromen.

Foto Sri Lankaanse luchtmacht / EPA

Bij modderstromen en overstromingen als gevolg van hevige regenval in Sri Lanka zijn vrijdag zeker honderd mensen om het leven gekomen. Ongeveer evenveel mensen worden vermist. Dat meldt de rampenbestrijdingsdienst van Sri Lanka zaterdagochtend. Het land heeft de Verenigde Naties en andere landen om noodhulp gevraagd.

De noodsituatie wordt veroorzaakt door moessonregens. Die hebben verschillende rivieren in het zuidwesten van het eiland buiten hun oevers doen treden. Delen van de hoofdstad Colombo, die in dat gebied ligt, zijn ook overstroomd. Volgens de overheid zijn meer dan 200.000 mensen getroffen door het noodweer. 12.000 Sri Lankezen zijn geëvacueerd.

Het noodweer heeft vooral toegeslagen in de omgeving van de hoofdstad Colombo, in het zuidwesten van Sri Lanka. De tekst gaat verder onder het kaartje.

Overstromingsgevaar

Het leger is uitgerukt naar gebieden die door modderstromen getroffen zijn, om daar naar overlevenden te zoeken. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken zijn er echter ook gebieden die door het noodweer onbereikbaar zijn geworden. “Zelfs met helikopters en boten kun je daar niet komen”, zei hij volgens persbureau AFP. De minister zegt dat de ergste regen voorbij is, maar waarschuwt dat er stroomafwaarts nog wel overstromingsgevaar heerst. Hij raadt mensen aan hoger geleden terrein op te zoeken.

De moessonregens volgen op een periode van droogte en zijn de hevigste sinds mei 2003. Toen verloren 250 mensen het leven en gingen 10.000 huizen verloren bij stortregens van vergelijkbare intensiteit.