Het filmdoolhof van Martin Scorsese

Robert De Niro in Taxi Driver (van regisseur Martin Scorsese).
Robert De Niro in Taxi Driver (van regisseur Martin Scorsese).

Jongeren kennen Scorsese van The Wolf of Wall Street of Hugo: wervelende films waarin hij zijn New Yorkse schandaalkroniek doortrekt naar het heden of zijn liefde voor de filmgeschiedenis etaleert. Martin Scorsese, The Exhibition legt de focus op de jonge, essentiële Scorsese van de jaren 70 die de filmkritiek verblufte met de drukke en gewelddadige stadsjungle van Mean Streets (1973) en Taxi Driver (1976).

De opzet van de expositie in EYE, die in 2013 in Berlijn debuteerde, is thematisch. Eerst Scorsese over familie, broederschap, geobsedeerde helden en New York. Dan de manipulator met montage, muziek, camerawerk en cinefilie.

Uit Scorseses archief werden circa 600 foto’s, storyboards, kostuums, brieven en scripts opgediept. We maken kennis met een controlfreak die elk shot, elke scène voor de eerste ‘action!’ al in zijn hoofd heeft, getuige zijn gedetailleerde storyboards.

De eindbalans maken wij maar op als hij in zijn graf ligt, vindt Scorsese (76) zelf. Moge dat nog heel lang duren, denk je na uren dwalen door dit prachtige filmdoolhof in het EYE.