British Airways wil zondag weer volgens schema vliegen

Alle British Airways-vluchten vanuit Londen Heathrow en Gatwick werden zaterdag geannuleerd.

Gestrande reizigers op Heathrow.
Gestrande reizigers op Heathrow. Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

Luchtvaartmaatschappij British Airways hoopt vanaf zondag weer volgens een “zo goed als normaal” vluchtschema te kunnen vliegen. Dat meldt het bedrijf zondag. Vluchten van het vliegveld Gatwick in Londen zullen volgens een normaal schema vliegen. Dit geldt ook voor een meerderheid van de vluchten vanaf London Heathrow.

Een enorme computerstoring legde zaterdag de systemen van de Britse luchtvaartmaatschappij plat. Geen enkel vliegtuig van British Airways kon die dag nog vanuit de vliegvelden London Heathrow en Gatwick opstijgen. Het zou niet om een cyberaanval gaan. In de nacht van zaterdag op zondag zijn enkele vliegtuigen verplaatst naar andere luchthavens om de chaotische situatie op te lossen.

Ondanks dat enkele IT-systemen weer operationeel zijn, verzoekt British Airways mensen die nog geen bevestiging hebben over hun boeking nog altijd niet naar de luchthavens te komen.

Lange rijen

Alle vluchten vanuit Heathrow en Gatwick werden geannuleerd omdat er vanwege de storing te lange rijen ontstonden, aldus British Airways tegen Reuters. “Kom alsjeblieft niet naar het vliegveld, we kampen met een enorme IT-systeemfout.” Het is enorm druk omdat veel mensen tijdens het lange weekend op vakantie gaan.

Vluchten die onderweg waren naar beide Londense vliegvelden mochten nog wel landen, maar liepen vertraging op. De storing heeft het wereldwijde systeem van British Airways volledig ontregeld, duizenden reizigers ondervinden overlast. Social media lopen vol met klachten:

Twitter avatar AllisonSievers Allison Sievers Stuck on London termac for HOURS! Missed our connecting flight back home😭 #britishairways #delay #cryinginside #fail https://t.co/mdleK1sj9Z
Twitter avatar chrisshipitv Chris Ship Hello @British_Airways. None of your staff know what the heck is going on. Nor do your passengers. Can we have some info please? Chaos here
Twitter avatar martyn_kent Martyn Kent Sat on plane at Heathrow for hour and a half now. @British_Airways Captain describes IT problem as “catastrophic”. Can we revert to manual?

Ook de website, callcenters en de app van het Britse luchtvaartconcern ondervinden problemen en zijn af en toe niet toegankelijk. Het zou vaak onmogelijk zijn om de gegevens van reizigers in te zien, zelfs bij self-check-in machines. Volgens een woordvoerder van British Airways zou het gaan om een stroomstoring. De luchtvaartmaatschappij zegt nadrukkelijk dat het niet om een hack gaat.

Eerder op zaterdag werden alle vluchten die voor 18.00 uur lokale tijd zouden vertrekken al geannuleerd. American Airlines, dat vluchten deelt met British Airways, meldde geen problemen. Dagelijks stijgen er honderden vliegtuigen van de Britse luchtvaartmaatschappij op via Gatwick en Heathrow.