Vrije partnerkeuze Postercampagne met diverse zoenende stellen zorgt voor storm aan reacties

De gemeente is woensdag een campagne gestart voor vrije partnerkeuze. Door de hele stad zijn posters aangebracht met zoenende koppels. Te zien zijn onder andere een islamitische vrouw met hoofddoek die een joodse man met een keppeltje kust. Ook zijn er twee zoenende vrouwen en etnisch gemengde stellen te zien. In Nederland is iedereen vrij om zijn partner te kiezen, is de boodschap. „Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet”, zegt integratiewethouder Ronald Schneider van Leefbaar Rotterdam. Hij vreest vooral dat vrouwen met een islamitische achtergrond door „familie, vader of broers” zullen worden tegengehouden als ze een relatie willen beginnen met bijvoorbeeld een vrouw. „Wij vinden dat doodnormaal, maar dat geldt lang niet voor iedereen.” Hij hoopt dat vrouwen en mannen die weerstand krijgen wegens hun partnerkeuze, steun zullen ondervinden van de actie.

De campagne leidt tot veel ophef. Nourdin el Ouali, voorman van de moslimpartij NIDA: „ Deze campagne straalt ‘onze cultuur is de beste cultuur’ uit. Deze campagne is daarmee gericht aan Rotterdammers van niet-Nederlandse afkomst.” Volgens Khalid Amakran op Facebook is het „een enorme provocatie richting moslims die enorme waarde hechten aan het geloof.” Maar er zijn ook positieve reacties, zoals die van Priya, eveneens op Facebook: „Ik heb van dichtbij meegemaakt wat het met iemand doet om niet vrij te kunnen kiezen voor een bepaalde partner (…). Volgens mij proberen ze gewoon bespreekbaar te maken wat er (voor sommigen: helaas) speelt in deze samenleving.”

Naschrift (22 januari 2019): De achternaam van Priya is uit dit stuk verwijderd.