Giro d'Italia

Afsluiting liveblog: zaterdag weer bergetappe

Al vroeg in de koers raakte Dumoulin op achterstand ten opzichte van zijn rivalen Quintana en Nibali.

Afsluiting liveblog: zaterdag weer bergetappe

Zaterdag volgt de laatste bergetappe. Dan fietsen de renners van Pordenone naar Asiago, een rit van 190 kilometer. Al na veertig kilometer begint de Muro di Ca’ del Poggio. Een zware beklimming waar het zelfs even 18 procent omhoog gaat. Na een lang vlak stuk volgt de beklimming van de Monte Grappa. Ze rijden 24,2 kilometer deze berg op met stijgingspercentage van gemiddeld 5,3 procent.

De laatste beklimming ligt op ongeveer 30 kilometer van de finish en is zeer regelmatig. De weg gaat mooi omhoog, waarna de renners de laatste 4 kilometer moeten dalen tot 500 meter voor de meet. Dan volgt nog een lichte stijging. Voor alle Nederlandse wielrenfans is het de hoop dat Dumoulin niet nog meer tijd verliest op Quintana en Nibali. En hou Pinot in de gaten. Hij oogt zeer sterk, staat op slechts 15 seconden van Dumoulin en is een goede tijdrijder.

Nog eenmaal de winnaar: Mikel Landa

Niet alleen voor Quintana was dit een gelukzalige dag, maar ook winnaar Landa kan zijn geluk niet op. Op het podium vloeiden de tranen. Op onderstaande foto heeft hij zich weer herpakt. De Sky-renner ging als kopman deze Giro d'Italia in, maar verloor aan het begin veel tijd waardoor hij niet langer rijdt voor het klassement, maar voor het winnen van mooie ritten.

De zestiende etappe, de Koninginnenrit van de Giro, leek Landa te winnen. Maar in de laatste bocht voor de finish werd hij geklopt door Nibali. En ook in de achttiende rit kon de Spanjaard het niet afmaken. De Amerikaan met Nederlandse wortels, Tejay van Garderen, was hem te slim af. In de negentiende etappe was er eindelijk gerechtigheid. Het is de derde keer dat Landa een ritzege pakt in de Giro.

Twitter avatar giroditalia Giro d'Italia Por fin es la hora de celebrar Mikel! #Giro100 https://t.co/2oMFGnhEGn

Uitgebreide reactie Dumoulin

Dumoulin heeft voor de camera van de NOS uitgebreid gereageerd op de etappe van vandaag. Hij noemde de vroege breuk in het peloton, waar hij niet bij de voorste zat, zijn eigen stomme fout:

"Ik had een slechte dag. We lieten ons verrassen in het begin, dat was mijn fout. Ik was wel gestopt om te plassen maar ik zat alweer een kilometer of tien in het peloton. Ik zat te keuvelen achterin het peloton, echt een stomme fout van mij. We kwamen gelukkig terug op de klim, maar dat was een inspanning die niet nodig was. Als je dan ook nog slechte benen hebt, wordt het een moeilijk verhaal in de finale."

Dumoulin was vooral erg blij met de steun van zijn team:

"Ik ben heel erg trots op de mannen [van Sunweb, red.], zij hadden gelukkig wel goede benen en ze hebben me er gelukkig zo goed mogelijk doorheen gesleept. Ik moest wel maximaal gaan op de middelste klim, en dat hebben andere klassementsrenners niet hoeven doen. Maar Mollema zat ook bij mij en die had nog wel over in de finale, dus uiteindelijk is het ook een kwestie van goede benen hebben en die had ik al vanaf de start niet."

De Nederlander gaf aan nog altijd goede hoop te hebben in een mooie afloop:

"Uiteindelijk, als dit mijn slechte dag was, dan hoop ik dat het zo blijft. Het wordt spannend. Ik heb er vandaag wel vrede mee. Het was gewoon een slechte dag en ik hoop dat ik goed kan herstellen voor morgen. Voor nu, so be it."

Het nieuwe klassement:

Dumoulin heeft een achterstand van 38 seconden op Quintana, en ligt maar nipt voor op Nibali en Pinot. De vier staan binnen één minuut van elkaar, met nog twee etappes te gaan:

Quintana is blij

De Colombiaan mocht zojuist voor de tweede keer deze Giro de roze trui in ontvangst nemen:

Analisten zien nog kansen

De analisten zijn teleurgesteld over de uitslag van vandaag, maar zien nog altijd kansen voor Dumoulin, aangezien er nog een tijdrit aankomt:

Twitter avatar RobHarmeling Rob Harmeling Niet meer in het roze, maar nog steeds zicht op roze.
Morgen moet ploeg Quintana de koers dragen en dat kan groot voordeel voor Tom zijn
Twitter avatar RobHarmeling Rob Harmeling In tijdrit kan hij rond de 1.00 - 1.20 goed maken
Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Dumoulin heeft zijn minste dag tot nog toe. Gaat flink wat verliezen. Deze Giro wordt alleen maar spannender.

De eerste reactie van Dumoulin

Dumoulin heeft inmiddels kort gereageerd op de etappe van vandaag. Hij verwees direct naar de breuk in het peloton eerder op de dag, en haalde gelijk een streep door de fabel dat Quintana en Nibali waren weggereden na een plaspauze:

"Stom, heel stom. Ik zat gewoon achterin. Het had niets met een plaspauze te maken. Ik had vandaag heel slechte benen."

Quintana nieuwe leider in de Giro

Dumoulin is nu binnen en verliest de roze trui. Quintana is de nieuwe leider met een voorsprong van 38 seconden op Dumoulin.

Twitter avatar giroditalia Giro d'Italia We have a new Maglia Rosa! @NairoQuinCo!
#Giro100

Nu klokken...

Pinot komt binnen op 8.09 van Landa. Nu klokken. Hoeveel achterstand heeft Dumoulin?

Dumoulin versnelt, maar is het genoeg

Het is onduidelijk hoeveel achterstand Dumoulin heeft op Quintana en Nibali. Hij versnelt, maar is het genoeg?

Daarvoor rijdt Pinot nog. Hij komt nu binnen.

Mikel Landa wint!

De Spanjaard Mikel Landa is de winnaar van de negentiende etappe!

Verliest Dumoulin zijn roze trui?

De achterstand van Dumoulin neemt nu verder op naar meer dan 40 seconden. Quintana lijkt het ook moeilijk te hebben, maar komt weer bij Nibali.

Pinot probeert weg te komen

Thibaut Pinot, de nummer vier in het klassement, probeert weg te komen. Hij heeft ongeveer 1,5 minuut achterstand op Dumoulin. Dit wordt spannend. Gaat de Fransman een gooi doen naar de roze trui?

Dumoulin nu alleen in de achtervolging

Geschke heeft zijn werk gedaan en moet lossen. Dumoulin rijdt nu alleen en zit zijn concurrenten in de verte rijden. De rozedruidrager kiest voor zijn eigen tempo. De achterstand wordt iets minder dan 20 seconden.

In de groep met Quintana en Nibali zit Mollema er nog goed bij. In de kop van de race heeft Landa een mooi voorsprong van meer dan 1 minuut. Er is nog iets minder dan vijf kilometer te rijden. Gaat het hem dan eindelijk lukken?

Achterstand loopt op

De achterstand van Dumoulin loopt op. Hij heeft nu meer dan 20 seconden achterstand. Hij heeft nog de Duitser Simon Geschke bij hem. Ook Kruijswijk moest lossen en zit nu in het groepje van Dumoulin. Kan hij de rozetruidrager helpen. Nee, zo lijkt het. Geschke en Dumoulin proberen het gat dicht te rijden.

De ploeg van Nibali voert het tempo op.

Klein gaatje tussen Quintana, Nibali en Dumoulin

Er is nu wel een klein gaatje tussen Quintana, Nibali en Dumoulin. De rozetruidrager rijdt op iets meer dan 10 seconden en kan niet harder, zo lijkt.

Dumoulin zit er nog bij, maar erg achterin

De favorieten zitten nog bij elkaar, maar voor hoe lang? Voorin rijden Quintana, Nibali, Kruijswijk en Mollema. Helemaal achterin in het peloton zit Dumoulin. Kan hij niet beter? Laten zijn goede benen hem in de steek?

Nieuwe koploper: Mikel Landa

He gaat snel voorin de race. Koploper Sanchez is afgelost door zijn landgenoot Mikel Landa. Hij heeft nu 20 seconden voorsprong op de achtervolgers. Landa werd al twee keer tweede in deze Giro. Lukt het hem deze keer wel?

In de achtervolging De Portugees Da Costa en de Fransman Rolland. Deze laatste renner won al een etappe in deze Giro.

Dumoulin oogt niet heel scherp

Het peloton voert het tempo op en Dumoulin lijkt niet te kunnen volgen. Hij zit erg ver achterin. Movistar en Bahrain-Merida de ploegen van Quintana en Nibali rijden aan kop.

Het is verder erg gespannen binnen het peloton. Een renner van Trek (ploeg van Mollema) gooit een bidon naar een renner van Movistar.

Tempers rise in the peloton: Trek rider Alafaci throws water bottle at Movistar's Sutherland in a tense stage 19 #Giro100 pic.twitter.com/d8T5LJeohb

— Eurosport UK (@Eurosport_UK) 26 mei 2017

Weinig achtervolgers meer over

De zware beklimming eist zijn tol. Van de oude kopgroep zijn weinig renners meer over. Alllen Visconti, Sjaloenoiv, Henao, Rolland, Landa en Rui Costa zijn nog in de achtervolging op Sanchez.

Zijn voorsprong neemt snel af. Hij heeft nog 22 seconden. Het peloton volgt op meer dan negen minuten.

Tankink moet opgeven

Bram Tankink, de (bijna) altijd vrolijke renner binnen LottoJumbo en knecht van Kruijswijk, moet opgeven. Zo laat hij weten via Twitter.

Twitter avatar bramtankink Bram Tankink Zwaar balen dat ik moet opgeven. Zeker op de dag dat alle Nederlanders met elkaar afspreken om de rest hoop te geven en elkaar te helpen.

Voorsprong Sanchez loopt op

De voorsprong van Sanchez loopt op naar meer dan veertig seconden. Hij heeft Molard ondertussen al afgeschud en is met 14 kilometer voor de meet begonnen met de laatste beklimming. De Spanjaard heeft nooit eerder een etappe gewonnen in de Giro, maar won al wel vier etappes in de Tour de France en een in de Vuelta.

Sanchez probeert weg te rijden uit de kopgroep

De samenwerking binnen de kopgroep loopt niet heel lekker. Een aantal renners probeert met een ongeveer 20 kilometer voor de meet weg te rijden. Nu is Luis León Sánchez van Astana weg. Hij krijgt Rudy Molard van FDJ mee. Ze hebben 20 seconden voorsprong op de zestien achtervolgers.

Het peloton met Dumoulin, Quintana, Nibali rijdt op iets meer dan 10 minuten.

Voorsprong loopt op tot boven de negen minuten

Met nog 38 kilometer de rijden loopt de voorsprong van de kopgroep op tot meer dan negen minuten. De rit naar Piancavalllo eindigt met een col van de eerste categorie op bijna 1300 meter hoogte.

Twitter avatar giroditalia Giro d'Italia ⚡️ Break 18 riders
Gruppo Maglia Rosa ⏱ 10'23"
35 km to go
#Giro100

De slotklim is vijftien kilometer lang met vooral in de eerste zes kilometer hoge stijgingspercentages van gemiddeld 9,4%. Dan volgt lang stuk met een piek van 14% waarin de renners nog flink omhoog moeten tot kilometer 11. De top is nagenoeg vals plat.

Een kopgroep van 18 man

De zes achtervolgers hebben zich bij de kopgroep aangesloten. Die bestaat nu uit 18 man: Giovanni Visconti (Bahrain-Merida), Clément Chevrier (AG2R), Pello Bilbao, Luis León Sánchez (Astana), Nicola Boem, Lorenzo Rota (Bardiani), Pierre Rolland (Cannondale), Rudy Molard (FDJ), Jevgeni Sjaloenov (Gazprom), José Herrada, José Joaquin Rojas (Movistar), Ruben Plaza (Orica-Scott), Eros Capecchi (Quick-Step Floors), Mikel Landa, Sebastian Henao (Sky), Rui Costa (UAE Team Emirates), Matteo Busato en Ilja Kotsjevoi (Wilier-Southeast)

Twitter avatar giroditalia Giro d'Italia I 12 inseguitori hanno raggiunto i 6 uomini di testa.
Hanno un vantaggio di 7'12'' sul Gruppo Maglia Rosa.
#Giro100

Zij hebben een voorsprong van ongeveer zeven minuten op het peloton. Het is zeer waarschijnlijk dat een van de mannen uit de kopgroep gaat winnen. Pakt Rolland zijn tweede etappezege? Of wellicht de Portugees Rui Costa. De oud-wereldkampioen (2013) heeft drie etappes gewonnen in de Tour de France maar nog nooit in de Giro. Of gaat de Spanjaard Landa eindelijk een etappe winnen? Hij werd al twee keer tweede deze Giro. Hij liet zich vlak voor de meet verrassen door Nibali en door Van Garderen.

Probleem voorwiel Dumoulin

Was is er nu weer aan de hand? Dumoulin zet zijn fiets aan de kant van de weg omdat hij problemen heeft met zijn voorwiel. Gelukkig rijdt zijn ploeg Sunweb aan kop en neutraliseert de wedstrijd. De rozetruidrager komt weer terug in het peleton.

De kopgroep (Bilbao, Sánchez, Rolland, Sjaloenov, Henao en Rui Costa) heeft nu wel een voorsprong van meer dan zeven minuten. Daarachter de zes achtervolgers die rijden op nog geen 20 seconden: Boem, Capecchi, Landa, Rojas, Rota en Visconti.

Nog even over de aanval tijdens de plaspauze

Het is een belangrijke ongeschreven regel tijdens het wielrennen. Tijdens plaspauzes val je niet aan. Hebben Nibali en Quintana dit nou geschonden? Dat is maar de vraag. Wielervolger Thijs Zonneveld heeft gesproken met de Iwan Spekenbrink, de ploegleider van Sunweb. Hij vertelt dat Dumoulin gewoonweg niet alert was.

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Het bericht over de plaspauze is voorlopig dus alleen op rekening van de RAI.
Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld En gezien het uitblijven van een woedende reactie van Dumoulin denk ik dat we er voorlopig van moeten uitgaan dat hij gewoon zat te tukken.
Twitter avatar stevendalebout Steven Dalebout Luke Roberts (Sunweb) zegt op RAI dat Dumoulin in de staart van het peloton zat op het moment van de aanval. Geen plaspauze.

Het moet Dumoulin nu wel duidelijk zijn dat hij heel de etappe scherp moet blijven. Zijn concurrenten vallen hem zelfs aan in zijn slaap, zo liet oudrenner Robbie McEwen gekscherend weten.

Quintana & Nibali have been consistent in this #Giro100 - between them they have attacked at every moment you're not supposed to #newschool

— Robbie McEwen (@mcewenrobbie) May 26, 2017

Twitter avatar mcewenrobbie Robbie McEwen But.....particularly after yday Tom D should expect them to attack him even in his sleep #beparanoid

Kopgroep rijdt snel weg

De ploegen van de klassementsrenners hebben duidelijk geen moeite met de zes aanvallende coureurs. Hun voorsprong gaat richting de vijf minuten.

Etappe van gisteren

Donderdag hield Dumoulin zonder problemen de roze trui. Quintana en Nibali vielen aan, maar konden niet weg komen. Met zijn houdingen tegenover het tweetal haalde Dumoulin wekte hij hun irritatie op.

Lees ook: De roze trui heeft totale controle

Terugkijken: vlak voor de aanval

Op dit filmpje is Dumoulin achterin het peloton te zien, vlak voor zijn rivalen de aanval openen.

Terugkijken: Dumoulin hervindt de aansluiting

De slotklim in detail

Even vooruitkijken: dit is de Piancavallo, de slotklim van vandaag. Vijftien kilometer lang, met vooral in de eerste zes kilometer hoge stijgingspercentages.

Giro d'Italia

We zijn boven

De renners zijn voorbij de top van de Sella Chianzutan. De kopgroep van zes was als eerste boven, met 45 seconden voorsprong op het peloton met Dumoulin. Nu volgt ruim 65 kilometer van overwegend dalend of vlak terrein, waarin Dumoulin weer enigszins op krachten moet zien te komen voor de loodzware slotklim, waar ongetwijfeld weer aanvallen van Quintana en Nibali gaan volgen.

Nieuwe kopgroep

Zes renners hebben zich in de laatste kilometers van de klim losgemaakt van het peloton. Het zijn Pello Bilbao, Luis León Sánchez, Pierre Rolland, Jevgeni Sjaloenov, Sebatián Henao en Rui Costa. Ze pakken meer dan twintig seconden.

Het gat is dicht

Een paar kilometer onder de top van de Sella Chianzutan is de crisis voor Dumoulin voorlopig voorbij. Het gat met het peloton is dicht. Met dank aan harde arbeid van wittetruidrager Adam Yates. Nu is het afwachten of de inspanning van de achtervolging Dumoulin in de finale van de koers parten gaat spelen.

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Yates rijdt het gat dicht. Dumoulin terug van voren.

Column Peter Winnen

Peter Winnen zei in zijn column vandaag al dat Dumoulin zich met zijn scherpe commentaar op Nibali en Quintana niet populair heeft gemaakt. Plukt hij daar vandaag de vruchten van?

Lees ook: Hooghartige Dumoulin heeft de wolven tot leven gewekt

Dumoulin krijgt steun

Ook andere ploegen werken nu mee aan de achtervolging. Onder andere LottoNL-Jumbo, de ploeg van Steven Kruijswijk, die ook in de groep van Dumoulin zit. Net als de derde Nederlander in de top tien van het klassement, Bauke Mollema. Het verschil zit nog altijd in de twintig seconden.

Twitter avatar sporza_koers Sporza 🚴 Van den Broeck zet zich op kop van het achtervolgende peloton voor zijn kopman Kruiswijk. Dit is ook goed nieuws voor Dumoulin. #Giro100

Aanval tijdens plaspauze bevestigd

Volgens Eurosport heeft de manager van Team Sunweb, Iwan Spekenbrink, bevestigd dat de aanval op Dumoulin plaatsvond terwijl de man in het roze een plaspauze hield. Volgens andere geruchten reed José Joaquín Rojas, een knecht van Quintana, telkens vlakbij Dumoulin om in de gaten te houden wanneer de Nederlander kwetsbaar was.

Twitter avatar sporza_koers Sporza 🚴 Sunweb-manager Iwan Spekenbrink bevestigt aan Eurosport dat er werd aangevallen tijdens een plaspauze van Dumoulin. Nou. #Giro100

Kopgroep ingelopen, Dumoulin leidt achtervolging

De tweede klim van de dag, de Stella Chianzutan (2e categorie), is begonnen. De kopgroep van veertien renners die gedurende het eerste deel van de etappe voorop reed, is ingerekend. Dumoulin leidt nu zelf de achtervolging op het peloton met daarin zijn belangrijkste rivalen. Zijn achterstand schommelt rond de halve minuut - precies de voorsprong die hij in het algemeen klassement heeft op nummer twee Quintana. Het roze zit virtueel weer om de schouders van de Maastrichtenaar.

Verschil lijkt terug te lopen

In aanloop naar de tweede col van de dag lijkt het verschil tussen het eerste peloton (met Quintana, Nibali en andere favorieten) en het tweede peloton (met Dumoulin) kleiner te worden. Het bedroeg op een gegeven moment bijna twee minuten, nu zit het volgens de niet altijd even betrouwbare tijdwaarneming van de Giro rond de dertig à veertig seconden.

Aanval tijdens plaspauze?

Het onbevestigde gerucht gaat dat de aanval plaatsvond precies toen Dumoulin langs de kant van de weg een plaspauze hield. Als dat waar is, zal zo'n actie na de wedstrijd nog wel wat stof doen opwaaien. De ongeschreven wielerwet stelt immers dat je op zo'n moment niet aanvalt.

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Als dit waar is... https://t.co/BocQuk4tHU

@WillemvanSermon Bij Eurosport zeggen ze dat Dumoulin plaspauze had en Nib/Qui toen weggereden zijn 😱 @thijszonneveld

— Roel Gremmen (@RoelGremmen) May 26, 2017

Dumoulin al vroeg op achterstand

De etappe is nog niet eens halverwege, maar Tom Dumoulin is al in grote moeilijkheden geraakt. Met nog 125 kilometer te gaan gingen de ploegen Movistar en Bahrain, van Dumoulins voornaamste concurrenten Quintana en Nibali, vol in de aanval. Er ontstond een breuk in het peloton, Dumoulin zat aan de verkeerde kant.

Welkom

Welkom bij dit liveblog over de negentiende etappe van de Giro d'Italia. De rit voert over 191 kilometer van Innichen naar Piancavalllo. De renners moeten een berg van de derde en een berg van de tweede categorie over, voordat ze op een col van de eerste categorie finishen. Rozetruidrager Tom Dumoulin verdedigt een voorsprong van 31 seconden in het algemeen klassement op Nairo Quintana, en van 1:12 op Vincenzo Nibali.