Hoge boete voor UPS voor verzenden van sigaretten

Het is verboden, maar het kan in de Verenigde Staten heel makkelijk: online sigaretten bestellen uit Indianenreservaten. Die zijn goedkoop. De reservaten worden beschouwd als souverein grondgebied. Native Americans zijn daarom niet gebonden aan accijnzen die de Amerikaanse overheid oplegt.

De goedkope sigaretten mogen alleen binnen de reservaten verhandeld worden, maar toch worden ze op grote schaal illegaal doorverkocht.

Voor het verzenden van deze illegale sigaretten kreeg pakketbezorger UPS donderdag in de Amerikaanse staat New York een boete opgelegd van maar liefst 247 miljoen dollar (220 miljoen euro). De zaak werd in 2015 aangespannen door de staat en de stad New York.

Volgens de Amerikaanse rechter negeerde UPS moedwillig signalen dat hun trucks op grote schaal werden gebruikt voor de illegale export van sigaretten. Het gevaar dat roken vormt voor de volksgezondheid, noemde de rechter als reden voor de hoogte van de boete.

UPS gaat in beroep en noemt de boete „excessief”, omdat de zendingen volgens het concern maar 1 miljoen dollar aan omzet hebben opgeleverd. Daarnaast stelt UPS dat het niet de verantwoordelijkheid draagt voor controle van de inhoud van pakketten. „Dat is geen wenselijke taak voor een bezorgdienst.” (ANP/Bloomberg)