Recensie

Recensie Film

Haneke verrast Cannes met zwak Happy End

Niemand zou vooraf hebben voorspeld dat de grote Michael Haneke met zijn nieuwe film tot de middenmoot van de filmcompetitie in Cannes zou behoren. Maar de tweevoudig winnaar van de Gouden Palm - met Das weisse Band en Amour – leverde met Happy End een van de zwakkere films uit zijn rijke en gedistingeerde loopbaan af.

Happy End is een troebele, gefragmenteerde film over de familie Laurent in Calais; rijk, maar niet gelukkig. Anne (Isabelle Huppert) bestuurt het bouwbedrijf van haar kille familie. Ze heeft veel te stellen met een ongeluk op de bouwplaats en met haar losgeslagen zoon Pierre (Franz Rogowski), die het bedrijf moet overnemen. Dan is er de twaalfjarige Eve (Fantine Harduin) die door de ziekte van haar moeder plotseling verblijft bij haar gescheiden, egocentrische vader Thomas (Mathieu Kassovitz), met wie ze geen contact kan maken. Dat gaat iets beter met de dementerende grootvader Georges ( Jean-Louis Trintignant), die dood wil.

Haneke maakte eerder fantastische films met dezelfde, gefragmenteerde structuur. Maar Happy End komt niet in de buurt van de zeggingkracht van die eerdere films. Hier versterken de fragmenten en flarden elkaar niet – ze blijven willekeurig en hebben iets ridicuuls. De dramatische wendingen zitten elkaar in de weg. De film hangt ergens ongemakkelijk tussen drama en zwarte komedie in. Maar humor blijft voor Haneke een grotendeels onontgonnen gebied waar hij niet op zijn gemak is.

Natuurlijk zijn er nog steeds mooie momenten en sterke beelden: vooral een lang shot van Trintignant, die in zijn eentje een moeizame tocht maakt in zijn rolstoel; Huppert die haar treiterende zoon gecontroleerd en hardhandig op zijn plaats zet. Haneke kan altijd een beroep doen op de beste acteurs die er zijn. Maar voor dit moment lijkt de meester even zonder goede, nieuwe ideeën te zitten.

Na afloop van de persvoorstelling van Happy End klonk in Cannes zelfs boegeroep, van iemand die kennelijk even vergeten was wat Haneke de filmkijker in de afgelopen dertig jaar allemaal heeft gegeven.