Egypte voert vergeldingsaanval uit in Libië

Het is een vergelding voor de aanslag vrijdag op Egyptische kopten, die inmiddels door IS is geclaimd.

Een moeder van een van de slachtoffers van de aanval op koptische christenen.
Een moeder van een van de slachtoffers van de aanval op koptische christenen. Foto Mohamed Abd El Ghany/ Reuters

Egyptische gevechtsvliegtuigen hebben vrijdagavond zes luchtaanvallen uitgevoerd in Libië, zo meldt persbureau Reuters. Het is een vergeldingsaanval voor de schietpartij op Egyptische kopten eerder deze dag. Gemaskeerde mannen schoten op bussen die op weg waren naar een klooster in de provincie Minya.

Het dodenaantal van deze terreuraanval is opgelopen tot 28. Ook velen kinderen behoren tot de slachtoffers. Zaterdagmiddag claimde terreurbeweging Islamitische Staat de verantwoordelijkheid voor de aanslag.

Aanval op ‘terroristenkampen’ in Oost-Libië

In een verklaring op de staatstelevisie zei de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi dat hij opdracht had gegeven om bombardementen uit te voeren op “terroristenkampen”. Staten die terrorisme steunen worden gestaft, aldus Al-Sisi. De luchtaanvallen vonden plaats in de buurt van de Oost-Libische stad Derna. Hier zouden de militanten die verantwoordelijk zijn voor de moordpartij op de Egytische christenen zijn getraind.

In een verklaring heeft de Amerikaanse president Donald Trump zich achter Al-Sisi en de Egyptenaren geschaard. “We vechten om deze gemeenschappelijke vijand te verslaan”, zo laat Trump weten.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Terrorists are engaged in a war against civilization- it is up to all who value life to confront & defeat this evil➡️https://t.co/haeuvCIF6I

Vrij spel voor radicale milities in Libië

IS werd vorig jaar verdreven uit Derna. Eind december 2015 verloor de terreurbeweging ook haar laaste bolwerk in Libië: de West-Syrische stad Sirte.

In andere delen van het land hebben IS en andere radicale milities nog vrij spel. Na de omverwerping van de Libische dictator van Moammar Gaddafi in 2011 is Libië ten prooi gevallen aan intense verdeeldheid. Er zijn in totaal drie rivaliserende regeringen. De Verenigde Naties en de Europese Unie werken nauw samen met regering van premier Fayez al-Serraj in Tripoli.

Lees ook een achtergrondartikel van Floris van Straaten over een Europees hulpakkoord met Libië: Samenwerking met Libië is ‘gevaarlijke fictie’

Een andere regering zetelt ook in hoofdstad Tripoli en wordt geleid door premier Khalifa Ghwell. De derde machtsfactor in het land is generaal Khalifa Haftar. Hij heeft grote delen van Oost-Libië in handen en krijgt steun van onder meer Rusland, Egypte en Algerije.