‘Cynisch, effectief en sluw’ spel wordt Ajax fataal

Reacties in de pers Alom verbazing over de jeugdigheid van Ajax in de sportpers. De ploeg van Mourinho bleek duidelijk een maatje te groot.

Het jonge Ajax kon de indrukwekkende mars naar de finale niet afmaken met een overwinning. De sportpers is het er roerend over eens dat Ajax kansloos was tegen José Mourinho’s Manchester United.

De BBC ziet een mooie toekomst voor Ajax: „Dit was een avond vol teleurstelling voor deze grote historische oude club, maar ze blijven trouw aan hun beste tradities door geweldig jong talent voort te brengen en vast te houden aan aanvallend voetbal. Ajax heeft de basis gelegd voor meer succes.”

Volgens The Daily Mail was er slechts bij vlagen iets te zien van dat talent: „We verwachtten veel van ze woensdag. Een groep spelers van de lopende band die een tijdlang weinig afgeleverd had. Het was hartverwarmend om het beroemde rood-witte shirt weer te zien op het Europese podium. We hebben het gemist. Maar er was slechts sporadisch iets te zien van het talent van Ajax en de vroege rijpheid waar Europa dit seizoen over praatte.”

The Guardian zag dat ’s werelds duurste speler, Paul Pogba, de zege opdroeg aan de stad Manchester: „We weten dat dit soort dingen heel verdrietig zijn, over de hele wereld. We moesten ons concentreren, dat was heel belangrijk. We hebben gewonnen voor Manchester, we hebben voor hen gewerkt. We spelen voor Engeland, voor Manchester en voor de mensen die zijn omgekomen.”

Ajax tactisch afgetroefd

Ook de Nederlandse sportpers zag Ajax niet zijn eigen niveau halen. De Telegraaf denkt dat alle emoties rond de wedstrijd na de aanslag in Manchester van maandagavond de ploeg geen goed hebben gedaan. „Tegen een decor van 22 doden in de Manchester Arena is de club van Daley Blind de prijs gegund, maar hier in Stockholm hoorden de dramatische gebeurtenissen van maandagavond niet mee te spelen. Voor Ajax ging het om een puur sportieve en historische prestatie. Dat het een eindstrijd was vol emoties begreep iedereen.”

Het AD vond de openingsgoal van United typerend voor de zwaar tegenvallende wedstrijd: „De teleurstellende, oerlelijke finale kreeg precies het openingsdoelpunt dat het verdiende: een schot van Paul Pogba, carambolerend tegen het onderlijf van Davinson Sánchez, met een traag boogje door het midden van de goal zeilend, buiten bereik van keeper André Onana: 0-1. Lulliger verzin je het haast niet. Maar Ajax verloor zijn eerste finale in 22 jaar beslist niet door dat ene moment van misfortuin. Het werd bovenal tactisch afgetroefd door United, dat won in de karakteristieke stijl van trainer Mourinho: cynisch, maar effectief, sluw doch vakkundig afgesteld op het spel van de tegenstander.”

Volgens de Volkskrant kon Ajax nauwelijks laten zien dat het terug is als club die bol staat van het talent: „Zoveel mislukte acties, zo vaak afgetroefd, het was Ajax dit seizoen alleen overkomen tegen de Russen uit Rostov, toen Peter Bosz net trainer was. De wedstrijd was geafficheerd als David (Ajax) tegen Goliath, maar in tegenstelling tot het Bijbelse verhaal was en bleef Goliath de grootste. Na negentien Europese wedstrijden mag Ajax nochtans trots zijn op zijn prestatie, een ware opsteker voor het Nederlandse clubvoetbal. Van het voornemen om te gloriëren, om Europa te laten zien dat Ajax terug is, als club van creativiteit en subliem talent, kwam vrijwel niets terecht.”