AZ deelt tik uit aan FC Utrecht in finale play-offs (3-0)

Bij de play-offs om promotie naar de Eredivisie zorgde scheidsrechter Higler voor een primeur. Hij trok op basis van videobeelden een rode kaart in.

NEC Nijmegen speler Wojciech Golla (l) bedankt Scheidsrechter Dennis Higler (r) voor het aanpassen van zijn keuze.
NEC Nijmegen speler Wojciech Golla (l) bedankt Scheidsrechter Dennis Higler (r) voor het aanpassen van zijn keuze. Foto ANP

De nummer vier van de Eredivisie, FC Utrecht, is de laatste ronde van de play-offs om Europees voetbal slecht begonnen. De ploeg van coach Erik ten Hag verloor donderdagavond in Alkmaar met maar liefst 3-0 van AZ.

Op de zege van de Alkmaarders viel weinig af te dingen. AZ creëerde meer kansen dan de tegenstander en jaagde vanaf het begin de spelers van FC Utrecht af. Een belangrijke rol was daarbij weggelegd voor jongeling Calvin Stengs (18). De speler maakte pas in de laatste wedstrijd van de reguliere competitie zijn debuut voor AZ, maar wist in de play-offs indruk te maken met doelpunten in beide duels tegen FC Groningen.

Ook donderdag was Stengs met twee assists weer nadrukkelijk aanwezig. Met een steekpass op Joris van Overeem zette hij de aanvaller in de zestiende minuut vrij voor de keeper. Die maakte vervolgens beheerst af. De 2-0 viel nog voor rust. Stengs zette vanaf de zijkant voor waarna de bal via Dabney dos Santos en FC Utrecht-speler Yassine Ayoub achter doelman Jensen belandde.

Een kopbal in de 64ste minuut van spits Wout Weghorst vergrootte de problemen voor FC Utrecht. De club uit de Domstad moet nu zondag minimaal driemaal scoren om de achterstand weg te poetsen en dan zelf het doel schoonhouden.

Primeur: scheidsrechter draait rode kaart terug bij NAC-NEC
Nooit eerder gebeurde het in het Nederlands voetbal: een rode kaart die wordt teruggetrokken na het bekijken van de beelden door een videoscheidsrechter. Donderdagavond gebeurde het voor het eerst, bij de wedstrijd tussen NAC-NEC in Breda.

In de 42ste minuut van de wedstrijd moest Wojciech Golla - speler bij NEC - het veld verlaten wegens het vasthouden van NAC’er Cyriel Dessers. Het leek er even op dat de ploeg met tien man verder moest spelen, maar de videoscheidsrechter twijfelde aan het besluit. De actie waarvoor de rode kaart gegeven werd, werd vervolgens teruggekeken en de kaart werd ingetrokken.

NAC kwam in de tweede helft op een 1-0 voorsprong dankzij een doelpunt van Cyriel Dessers. De club uit de Jupiler League hield die stand vast en won in de play-offs de eerste van de twee beslissende ontmoetingen met NEC. De definitieve beslissing valt komende zondag in Nijmegen.

Wereldprimeur

De KNVB had in september 2016 de wereldprimeur met het inzetten van videoarbitrage. Via een directe verbinding tussen een mobiele controlekamer in Hilversum en het veld kan de videoscheidsrechter zijn collega behoeden voor een misstap.

Dat komt vooral goed van pas bij beslissingen met ingrijpende gevolgen zoals strafschoppen, rode kaarten en doelpunten. In het stadion moeten daarvoor minimaal zes verschillende camerastandpunten zijn.

Zo werkt de videoscheidsrechter:

MVV-Roda JC

Donderdagavond speelde ook MVV Maastricht en Roda JC om een plek in de eredivisie. Die wedstrijd eindigde in Maastricht in een gelijkspel: 0-0. Zondag in Kerkrade valt de beslissing welke Limburgse ploeg volgend seizoen naast VVV-Venlo zal deelnemen aan de eredivisie.

De tweede helft van de wedstrijd begon donderdagavond in Maastricht met bijna een half uur vertraging. Supporters van beide clubs betraden het veld en ondanks smeekbeden van de MVV-spelers en de clubleiding weigerden een deel van de MVV-fans terug naar de tribune te gaan. Na een klein half uur probeerde scheidsrechter Pol van Boekel het alsnog.

Zondag staan NEC en NAC en Roda JC en MVV opnieuw tegenover elkaar. De winnaars - over twee wedstrijden - van die duels komen volgend jaar uit in de Eredivisie.