Demonstraties in Brussel voor aanvang NAVO-top

Betogers vormden een menselijke ketting vlak voor Trump arriveerde. De politie heeft ze met een waterkanon uit elkaar gedreven.

Trump arriveerde donderdagmiddag rond 16.00 uur bij het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.
Trump arriveerde donderdagmiddag rond 16.00 uur bij het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Foto Jonas Roosens/ ANP

Voor aanvang van de NAVO-top in Brussel donderdag hebben een honderdtal betogers een kruising geblokkeerd bij het hoofdkwartier van de organisatie. De politie zette een waterkanon in om de demonstranten uit elkaar te drijven. Dat melden verschillende Belgische media.

De betogers probeerden middels een menselijke ketting de doorgang voor president Trump te versperren, die rond 16.00 uur arriveerde bij het NAVO-gebouw. De actie lijkt volgens De Standaard een samenkomst te zijn van verschillende groepen:

“Er zijn gemaskerde mannen in witte pakken, mensen met roze badmutsen en er is ook een groepje clowns te zien.”

Volgens de Belgische krant gaat het hoofdzakelijk om jonge mensen. Ook bij de Ring rond Brussel was er een opstootje tussen politie en betogers. Actievoerders wilden een spandoek over een brug hangen waarin ze duidelijk maakten dat ze de NAVO een “overbodige oorlogsmachine vinden” en dat ze tegen kernwapens zijn.

Defensie

Voor de hoofdingang van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier verzamelden zich eerder op de dag al tientallen journalisten. Het is Trump zijn eerste bezoek aan Europa als president van de Verenigde Staten.

Lees ook: Trump dwingt Europa zelf te leren nadenken

Het is een belangrijke bijeenkomst, omdat de verwachting is dat regeringsleiders en staatshoofden enkele handreikingen doen om tegemoet te komen aan Trumps kritiek op de militaire alliantie.

In 2014 spraken de NAVO-lidstaten af de uitgaven in 10 jaar tijd te laten stijgen tot 2 procent van het bbp per jaar. De NAVO-landen geven sinds vorig jaar samen weliswaar weer meer uit aan defensie, maar van de 28 NAVO-landen voldoet pas een handvol aan de norm van 2 procent. Trump wil dat de bondgenoten hun defensie-uitgaven verhogen en meer aan terrorismebestrijding gaan doen.

Kijken: wat doen NAVO-landen met al dat geld voor defensie? Redacteur Michel Kerres legt uit.