Amerikaans oorlogsschip vaart langs omstreden Chinees rif

Het wordt gezien als een provocatie richting China. Zij hebben op de Spratly-eilanden militaire radarsystemen geïnstalleerd.

Het Amerikaanse oorlogschip voer op ongeveer 20 kilometer langs de Mischief Reef.
Het Amerikaanse oorlogschip voer op ongeveer 20 kilometer langs de Mischief Reef. Foto Reuters

Een Amerikaans marineschip heeft woensdag vlak langs de Spratly-eilanden gevaren in de Zuid-Chinese Zee, meldt CNN. In deze eilandengroep, die door meerdere landen wordt geclaimd, heeft China kunstmatige eilanden gecreëerd die vol staan met militaire radarsystemen. Het is voor eerst onder de regering-Trump dat de Amerikanen zich in dit gebied begeven.

Chinese oorlogsschepen hebben het schip gewaarschuwd en opgedragen om zo snel mogelijk het gebied te verlaten, zo meldt persbureau Reuters op basis van een woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie. Volgens China dragen dit soort militaire missies niet bij aan de veiligheid en stabiliteit in de regio.

Chinese raketinstallaties op Mischief Reef

Het schip USS Dewey passeerde op ongeveer 20 kilometer (12 mijl) de Mischief Reef, zo laat een Amerikaanse overheidsfunctionaris weten. Een woordvoerder van het Pentagon wil de bewuste militaire missie niet bevestigen, maar laat wel aan CNN weten dat “we op dagelijkse basis opereren in de Aziatisch-Pacifische regio, inclusief in de Zuid-Chinese Zee”. Volgens het Pentagon is de internationale wetgeving niet geschonden.

Twee maanden geleden werd onthuld dat China op dit rif een compleet defensiesysteem heeft geïnstalleerd met raketinstallaties en hangars voor gevechtsvliegtuigen.

Lees ook: Stiekem palmt China eilanden in

Meerdere landen in de regio maken aanspraak op de onbewoonde eilanden in de Zuid-Chinese Zee. De Filippijnen, die vorig jaar nog de banden met China aanhaalden en de kwestie rond de eilanden diplomatiek wilden oplossen, hebben vorige maand een aantal van de eilanden bezet. Ook Maleisië, Brunei, Singapore, Vietnam en Taiwan claimen een deel van de ruim zevenduizend eilanden en riffen.

Het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag oordeelde vorig jaar dat China geen enkele historische claim heeft op dit gebied. China negeert deze uitspraak en heeft in de afgelopen maanden meerdere onbewoonde eilanden aan haar territorium toegevoegd.