Achtste arrestatie Manchester, vrouw weer vrij

De Britten zijn verder woedend dat foto’s van het onderzoek naar Amerikaanse media gelekt zijn en zouden daarom geen informatie meer met de VS delen.

De politie in het noorden van Manchester, waar woensdag een vrouw werd opgepakt. Inmiddels is zij weer vrijgelaten.
De politie in het noorden van Manchester, waar woensdag een vrouw werd opgepakt. Inmiddels is zij weer vrijgelaten. Foto Danny Lawson/AP

De politie in Manchester heeft een zevende en een achtste persoon opgepakt in verband met de aanslag in Manchester op maandag. Een vrouw die was opgepakt is juist weer vrijgelaten. Zij is geen verdachte, meldt de politie van Manchester.
Een van de arrestaties was in Nuneaton, dat zo’n 160 kilometer van Manchester ligt. De overige arrestaties waren wel in de buurt van Manchester.

Onder de eerder gearresteerden is onder meer de oudere broer van aanslagpleger Salman Abedi. In Libië zijn de vader en een jongere broer van Abedi door milities vastgezet. Het vermoeden bestaat dat Abedi niet alleen handelde. Het is goed mogelijk dat hij de bom zelf heeft gefabriceerd, zo laat een bron dicht bij het onderzoek weten aan persbureau Reuters. Sky News meldt op basis van de Duitse inlichtingendienst dat Abedi vier dagen voor de aanslag in Düsseldorf verbleef. Hij zou op doorreis zijn geweest en de luchthaven niet verlaten hebben. Ook reisde hij door Istanbul. Politiechef Ian Hopkins van Manchester zegt over het onderzoek tegen de BBC:

“Ik denk dat het duidelijk is dat we een netwerk onderzoeken.”

Het onderzoek naar de aanslag, waarbij 22 mensen om het leven kwamen en 64 gewond raakten, gaat in volle vaart verder. In de nacht van woensdag op donderdag liet de politie een mogelijk explosief gecontroleerd ontploffen in de buurt Moss Side. Bij station Piccadilly in Manchester werd een flatgebouw doorzocht en een gecontroleerde explosie uitgevoerd. De metro werd korte tijd stilgezet. Bij de huiszoekingen is materiaal gevonden dat dient voor het maken van explosieven, zo meldt de Britse krant The Independent.

Britten boos over Amerikaans lek

De Britten zijn ondertussen woedend dat foto’s van het onderzoek op de plek van de aanslag zijn gelekt. The New York Times publiceerde ze het eerst, waarna ze ook in de Britse pers terechtkwamen.

Mogelijk zijn de foto’s via de Amerikaanse inlichtingendiensten naar buiten gekomen. Volgens de BBC deelt de politie van Manchester als gevolg van het lekken van de foto’s geen informatie meer met de Amerikanen. Eerder zei de Britse politietop dat er door het lekken sprake is van een vertrouwensbreuk en dat het een groot antiterreuronderzoek ondermijnt.

De ambassadeur van de VS in Groot-Brittannië is er al door de burgemeester van Manchester op aangesproken. In een reactie geeft hij aan dat de VS gaat onderzoeken waar het vandaan komt en dat ze vastbesloten zijn om het lekken te stoppen. De ambassadeur hoopt dat dit geen langetermijnconsequenties heeft voor de relatie met het Verenigd Koninkrijk, zo meldt persbureau Reuters. Premier Theresa May zal op de NAVO-top in Brussel president Donald Trump er ook nog op aanspreken.

Eerder reageerde Groot-Brittannië ook al geërgerd toen de VS informatie over de aanslagpleger naar buiten brachten. Toen zei de Britse minister van Binnenlandse Zaken dat het “niet weer moest gebeuren”.