Vijf doden bij dubbele aanslag in Jakarta

Wie de daders zijn van de aanslag op een busstation in Oost-Jakarta is nog niet bekend. De bommen ontploften in afwachting van een optocht in het kader van de Ramadan.

Een bomexpert van de Indonesische politie op zoek naar meer explosieven rond een slachtoffer van de dubbele aanslag in Jakarta. Str/EPA

Bij twee explosies bij een busstation in Oost-Jakarta zijn drie politieagenten en de twee vermoedelijke daders omgekomen. Nog eens vijf agenten raakten gewond, evenals vijf burgers. Dat meldde Setyo Wasisto, de hoofdwoordvoerder van de politie vannacht.

De bommen ontploften rond tien uur ’s avonds kort na elkaar op een plek waar een optocht in het kader van de naderende ramadan voorbij zou komen. Wie de daders zijn, is nog niet bekend. De aanslag is nog niet opgeëist. Donderdagochtend zei de politie te vermoeden dat er een link is met terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Jakarta werd in januari vorig jaar eerder opgeschrikt door een aanslag. Bij een reeks explosies en een schietpartij bij een Starbucks in het centrum van de stad werden toen zeven mensen gedood, onder wie de vijf daders. De aanslag werd later door IS opgeëist; dat was voor het eerst in deze regio.

President Joko ‘Jokowi’ Widodo van Indonesië heeft de bevolking opgeroepen het hoofd koel te houden: “We moeten de vrede bewaren.”

Splintercellen

Het hoofd van de politie Tito Karnavian sprak in december nog zijn zorgen uit over een groeide terreurdreiging in Indonesië door de invloed van IS. Het aantal vermoedelijke terroristen dat door de politie werd opgepakt, verdubbelde vorig jaar van 82 in 2015 naar 170 in 2016. Volgens Karnavian is het een gevolg van de groeiende druk op IS in het Midden-Oosten. Daardoor zou de terreurorganisatie splintercellen aanmoedigen lokaal aanslagen uit te voeren, waaronder in Zuidoost-Azië.

Zo kwamen er de afgelopen maanden kwamen regelmatig berichten naar buiten over verijdelde aanslagen door de antiterreureenheid van de politie. Politiebureaus en agenten zouden daarbij een voornaam doelwit zijn.

Een soortgelijke bom ging in februari van dit jaar af in Bandung, Oost-Java. Niemand raakte daarbij gewond, de aanslagpleger werd opgepakt. Volgens de politie maakte hij deel uit van Jamaah Anshar Daulah, een lokale terreurorganisatie.

Indonesië zit ook in zijn maag met de honderden Syriëgangers die mogelijk nog terug keren. Momenteel zouden nog zo’n 600 Indonesiërs aan de zijde van IS in Syrië strijden. Deskundigen waarschuwen al langer dat de deradicaliseringsprogramma’s van het Nationale Anti-terreuragentschap BNPT onvoldoende toereikend zijn.

Lees ook: Een kostschool voor kinderen van terroristen

Net als bij vorig jaar recente aanslagen bleef het aantal doden en de schade dit keer beperkt. Het kenmerkt het amateurisme en gebrek aan middelen van deze nieuwe lichting aan Indonesische terroristen. Begin deze eeuw kwamen nog honderden mensen om bij aanslagen door Jemaah Islamiyah, onder meer in Bali. De terreurorganisatie viel de laatste jaren uiteen nadat kopstukken waren opgepakt of gedood.