Dertien jaar cel geëist tegen verdachten Posbankmoord

Voor moord ziet het OM geen bewijs, wel voor doodslag.

Natuurgebied de Posbank.
Natuurgebied de Posbank. Foto Wikimedia Commons

De officier van justitie heeft woensdag 13 jaar gevangenisstraf geëist tegen de 44-jarige Souris R. uit Veghel en de 56-jarige Frank S. uit Boekel. Hij houdt ze verantwoordelijk voor doodslag op Alex Wiegmink uit Drempt, een zaak die bekend is geworden als ‘de Posbankmoord’.

De officier vindt dat beiden even verantwoordelijk zijn, ook al ontkent R. alle betrokkenheid. De officier meent dat er genoeg aanwijzingen zijn dat ook R. aandeel had in de dood van Wiegmink in 2003. Zo zijn er een DNA-spoor op een muts en verklaringen van getuigen.

De 44-jarige Wiegmink kwam 20 januari 2003 niet thuis na een rondje hardlopen in natuurgebied de Posbank bij Rheden. Zijn lichaam werd later die avond verkoold teruggevonden in zijn uitgebrande auto in bossen bij het Brabantse Erp.

Roof

Verdachte S. verklaarde tegenover de rechtbank dat hij en R. hem hebben doodgeschoten toen ze hem zijn auto afhandig probeerden te maken. Ze eisten zijn auto op, omdat ze die wilden gebruiken bij een overval van transporteurs van een meubelzaak in Erp. Volgens S. was zowel R. als hijzelf gewapend. Hij vertelde dat Wiegmink op hen kwam toelopen, met een kreet. ,,In paniek schiet ik, ik zie hem (R. red.) ook schieten.’’ Zijn auto was erg belangrijk voor Wiegmink, zei de familie.

S. heeft spijt van wat hij heeft gedaan. ,,Het had nooit mogen gebeuren’’, zei hij vanmorgen in de rechtbank in Arnhem. Medeverdachte R. was er niet bij op de Posbank, stelde hij. Wat hij heeft gezegd tegen undercoveragenten waaruit zijn betrokkenheid zou blijken, deed hij tijdens de zitting af als ,,allemaal verzonnen’’.

Nabestaanden

Uit de slachtofferverklaringen, voorgelezen namens of door zes nabestaanden, bleek hoe diep de familie is getroffen door het verlies. ,,Ik neem het de verdachten uiterst kwalijk dat ze niet zijn nagegaan wat de gevolgen konden zijn van het met een vuurwapen op zoek gaan naar een auto’’, zei broer Peter Wiegmink.

,,Het is een last die nooit meer weggaat’’, zei een andere broer. Zoon Freek vertelde hoe zijn wereld instortte toen bleek dat hij zijn vader was overleden, en hoe ,,onbeschrijflijk opgelucht’’ hij was toen november vorig jaar twee verdachten waren aangehouden. ,,Ik kon eindelijk uitkijken naar een afsluiting.’’

De weduwe van Alex Wiegmink verweet de verdachten dat ze bijna veertien jaar lang hun mond hebben gehouden. ,,Hoe konden ze?’’ Verder ging ze in op de jaren van politieonderzoek. ,,Er waren verdachtmakingen waardoor ik niet meer wist of hij was wie ik dacht dat hij was. Je weet niet hoe erg dat voelt’’, zei ze, vermoedelijk doelend op de suggesties dat Wiegmink misschien een dubbelleven zou leiden of zou worden afgeperst.

Raadsel

De politie tastte jarenlang in het duister over wat er met Wiegmink was gebeurd. Een DNA-match met een DNA-spoor op een muts die bij de uitgebrande auto werd gevonden, leidde in 2014 naar de verdachten die deze woensdag terecht staan.

De officier rekende de twee zwaar aan dat ze dertien jaar lang hun mond hebben gehouden. ,,Dat heeft extra leed veroorzaakt, en dat vraagt om een extra lange straf’’, meende hij. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Onbetrouwbaar

Advocaat Wieteke Drummen van verdachte R. vindt dat uitlatingen die R. heeft gedaan in undercovergesprekken niet als bewijs kunnen dienen. Volgens haar zijn die uitlatingen onbetrouwbaar door de manier waarop ze zijn verkregen. De undercoveroperatie bestond eruit dat R. werd betrokken bij een ‘criminele organisatie’ waarbij criminele incidenten werden geënsceneerd. R., die geen cent te makken had, werd 75.000 euro in het vooruitzicht gesteld bij een deal. ,,De operatie is niet rechtmatig’’, aldus de advocaat. De advocaat van S. pleit voor een lagere gevangenisstraf dan 13 jaar omdat haar cliënt heeft meegewerkt, spijt heeft betuigd en nooit eerder is veroordeeld voor geweld. R. en S. hebben beiden wel een strafblad.

Annette Toonen is woensdag namens NRC aanwezig bij de rechtszitting, die om 09.00 uur is begonnen: