De Thuiskok: Judasoor met witte kool

Paddestoelen gebruik ik veel als ik kook, maar ik had tot ik De eetbare stad voor mijn neus kreeg nog nooit van een judasoor gehoord. De oorvormige, bijna doorzichtige zwam blijkt vooral populair te zijn in de Chinese keuken, waarbij niet alleen smaak maar ook textuur een belangrijke rol speelt. Een judasoor heeft niet veel smaak, maar is rubberig en kraakbeenachtig van structuur. Je vindt hem het hele jaar door op schaduwrijke plekken met een hoge luchtvochtigheid; in het bos dus, maar ook in parken of plantsoenen, zeker als er grachten in de buurt zijn.

Wel een handje rozijnen in witte wijn of water. Verwarm een scheutje olie in een wok en roerbak op hoog vuur de in reepjes gesneden witte kool, de in repen gesneden verse oren, 2 fijngesneden knoflooktenen en flink wat kerriepoeder. Voeg als de kool iets is geslonken een scheut kippenbouillon en rijstazijn toe en laat dit in ca. 5 min. verdampen. Doe de uitgelekte rozijnen erbij en bak alles nog even kort op een hoog vuur. Breng op smaak met rijstazijn, zout of peper. Lekker met rijst.