Recensie

Recensie Muziek

Relaxte Snoop Dogg overtuigt op Neva Left met zonnige beats

Hiphop Ook met zijn nieuwe album bewijst Snoop Dogg weer dat bij de besten hoort, al generaties lang. Neva Left is een nieuw hoogtepunt.

Snoop Dogg op 6 mei in New Orleans
Snoop Dogg op 6 mei in New Orleans Foto Amy Harris/Invision/AP)

De muzikale triomftocht van Snoop Dogg is uniek. Zijn recordbrekende solodebuut Doggystyle was in 1993 een sensatie en groeide uit tot een van de zeldzame écht tijdloze klassieke rapalbums. Inmiddels is Snoop de enige rapper die in 1993 een hitalbum had, die in 2017 nog steeds een relevante wereldster is en moeiteloos meedraait met rappers die toen nog geboren moesten worden.

Popcritici en rapliefhebbers praten vaak over het oeuvre van Snoop alsof het na die ene klassieker allemaal niet meer zoveel voorstelt. Dat is curieus, Snoop heeft meer sterke albums uitgebracht dan welke andere rapper ook. Ja, hij wankelt weleens – bijvoorbeeld met zijn reggae-misstap als Snoop Lion - maar het is opvallend hoe fris en overtuigend verreweg het leeuwendeel van zijn discografie is; hoe Snoop zichzelf steeds tegelijk opnieuw uitvindt én zijn wortels in ere houdt.

Neva Left is een nieuw hoogtepunt vol rijke funkproducties, verwijzingen naar klassieke rap met oldschool-breaks en samples en gastoptredens van voor Snoop invloedrijke raplegendes als Too $hort en KRS-One, en een laidback Snoop zelf die op de zonnige beats onverminderd beheerst en overtuigend zijn liefde voor gangcultuur, wiet en rap declameert. Of het nu met nieuwe of oude vrienden is, en met nieuwe of oude sounds, Snoop keert met succes terug naar het tijdperk waarin hij met zijn relaxte flow voor het eerst onvergetelijk indruk maakte.