Handhaving

Airbnb roept burgers op tot protest tegen gemeente

Verhuursite Airbnb roept verhuurders op in actie te komen tegen plannen van de gemeente Amsterdam voor de zogeheten meldplicht die de gemeente binnenkort wil invoeren. Onlangs maakte de gemeente bekend dat verhuurders die hun woning via Airbnb willen verhuren dit per 1 oktober verplicht bij de gemeente te moeten melden. Wie dit niet doet, kan een boete krijgen.

Airbnb keert zich op haar eigen website nu tegen deze nieuwe regels. Airbnb stelt van verschillende verhuurders te hebben gehoord dat zij de meldplicht onnodig belastend vinden en als een inbreuk op hun privacy beschouwen. De site roept verhuurders daarom op de gemeente te mailen om bezwaar te maken tegen de wet.

De oproep is opvallend. In december kondigden de twee partijen nog trots een „unieke overeenkomst” aan, waarbij ze samen zouden gaan werken aan de bestrijding van illegale woningverhuur aan toeristen. De Amsterdamse wethouder Wonen Laurens Ivens noemt het op Twitter een „maffe oproep”. In een telefonische toelichting zegt Ivens niet goed te begrijpen waarom de site plots dwars ligt. Ivens: „Dankzij de afspraken met Airbnb kunnen gebruikers hun woning niet langer dan 60 dagen op de site aanbieden.” Dat vermindert volgens hem de overlast voor omwonenden. (NRC)