Filippijnen

President Duterte voert staat van beleg in op eiland waar IS-gelieerde rebellen zitten

De Filippijnse president Duterte heeft dinsdag de staat van beleg afgekondigd op het zuidelijke eiland Mindanao. Zijn woordvoerder deed die aankondiging tijdens een bezoek van Duterte aan Moskou. De staat van beleg in het gebied waar veel radicaal-islamitische rebellen zitten, duurt zestig dagen.

Op Mindanao woedt een hevige strijd tussen regeringstroepen en aan Islamitische Staat (IS) gelieerde rebellen. Dinsdag kwamen drie regeringsmilitairen om het leven bij gevechten in de stad Marawi, dat midden op het eiland Mindanao ligt, in het zuiden van de Filippijnen.

De ongeregeldheden braken uit toen Filippijnse troepen een appartement bestormden waar strijders van de moslimextremistische Maute-beweging zich verscholen. Het vermoeden bestond dat de leider van Abu Sayyaf, een met de Maute bevriende islamistische groep die banden met IS heeft, daar ook bij zat.

Vijftig strijders zouden volgens een Filippijnse generaal door de Maute zijn opgeroepen als versterking. Ze drongen door tot de stad Marawi en zouden een IS-vlag hebben gehesen bij het plaatselijke ziekenhuis. Ook bij een gevangenis gingen ze de confrontatie aan met militairen en politieagenten.

De Filippijnse overheid vecht al tientallen jaren tegen moslim-extremistische opstandelingen. Een handvol van deze groeperingen heeft de afgelopen jaren trouw gezworen aan IS. Ze zijn een samenwerkingsverband aangegaan. De Abu Sayyaf-leider die het Filippijnse leger dinsdag wilde oppakken, zou hiervan de leider zijn. Vorige maand doodden Dutertes troepen met luchtaanvallen al tientallen Maute-strijders.

De president bindt niet alleen de strijd aan met moslim-extremisten. Hij heeft ook de aanval geopend op drugsdealers- en gebruikers. Onder zijn bewind zijn al ruim tienduizend drugsverdachten doodgeschoten. Verder voert Duterte campagne tegen corrupte overheidsmedewerkers, met name politieagenten. (AP/Reuters)