In beeld

Droefenis in de dierentuin

Een jaar nadat de 140 jaar oude dierentuin in Buenos Aires werd gesloten zitten ondanks beloften tot herplaatsing de dieren nog altijd in hun verouderde verblijven.
De dierentuin werd in 1875 geopend in wat toen een rustige buitenwijk van Buenos Aires was. Inmiddels is het een drukke wijk in de Argentijnse hoofdstad met veel geluidsoverlast en vervuiling door het verkeer.
Natacha Pisarenko/AP
Na de sluiting werd de dierentuin een ecologisch park genaamd Eco Parque. Onderdeel van het project was de verhuizing van de meeste dieren.
Natacha Pisarenko/AP
Toen burgemeester Horacio Rodriguez Larreta vorig jaar de sluiting aankondigde, zei hij dat de dieren een 'schat' waren die niet in de buurt van lawaai en vervuiling in gevangenschap kon blijven.
Natacha Pisarenko/AP
Ontwikkelaars beloofden vorig jaar juli de meeste van de 1.500 dieren te verhuizen naar opvangplaatsen en reservaten in Argentinië en in het buitenland. Ze hadden alleen geen concrete afspraken gemaakt om dit te doen. Dus zit de orang oetan Sandra nog altijd in haar verblijf.
Natacha Pisarenko/AP
Er zijn het afgelopen jaar 360 dieren overgebracht naar andere instellingen. Vogels zoals de condors, zijn vrijgelaten. Voor veel van de grote dieren, die in bezit zijn van de gemeente, is nog geen oplossing gevonden.
Natacha Pisarenko/AP
Dinsdag presenteerde de gemeente een nieuwe plan voor verhuizing. Volgens critici is het nog altijd te weinig specifiek.
Natacha Pisarenko/AP
Deskundigen vrezen dat veel van de dieren een verhuizing niet zullen overleven.
Natacha Pisarenko/AP
Verzorgers klagen over de verouderde verblijven die niet meer voldoen aan moderne standaarden.
Natacha Pisarenko/AP
Volgens hen geeft het nieuwe plan van het stadsbestuur te weinig details over voorgenomen verbeteringen.
Natacha Pisarenko/AP
Onder de eerste directeur werd besloten dat de dieren in verblijven worden gehuisvest overeenkomstig hun herkomstland. Voor de Aziatische olifanten werd een replica van een Hindutempel gebouwd. Giraffen werden gehuisvest in een islamitisch geïnspireerde omgeving, de rode panda in een Chinese pagode. Veel van deze gebouwen zijn nog altijd in gebruik op het 45 hectare grote dierenpark, maar hebben te kampen met achterstallig onderhoud.
Natacha Pisarenko/AP
De witte tijger Cleo staat tegen de glazen wand van haar verblijf.
Natacha Pisarenko/AP
Volgens ambtenaren is het proces moeilijker dan ze eerst dachten. Wetgeving moest worden aangepast. Onlangs is een manager aangesteld om uit te zoeken welke dieren verplaatst kunnen worden en waar ze naar toe kunnen.
Natacha Pisarenko/AP
De dinsdag gepresenteerde plannen voorzien in meer gedeelde ruimtes voor de dieren en meer groene plekken in het park.
Natacha Pisarenko/AP
Critici zeggen dat de renovatieplannen vooral op de lange termijn zijn gericht met ambitieuze ontwerpen van architecten en dat er te weinig wordt gedaan voor de dieren die er nu zitten.
Natacha Pisarenko/AP
"We wisten dat dit veel tijd zou kosten," zei burgemeester Rodriguez Larreta dinsdag op de persconferentie. "Als we het proces zouden versnellen, verhogen we het risico voor de dieren. Dus we nemen alle tijd die nodig is", zei hij. Sandra zal dus nog even moeten afwachten.
Natacha Pisarenko/AP