Britse autoriteiten verhogen het dreigingsniveau

Militaire ondersteuning De Britse regering zet bewapende militairen in om strategische plekken te bewaken. Dat is nodig nu het dreigingsniveau is verhoogd.

Het Britse dreigingsniveau is dinsdagavond opgeschroefd tot het hoogste niveau, wat betekent dat een nieuwe aanslag ophanden is. Dat verklaarde premier Theresa May nadat zij twee keer zogenoemd COBRA-beraad had belegd, een overlegorgaan waarin alle relevante inlichtingen- en overheidsdiensten in crisistijd vertegenwoordigd zijn. Ook stelde May Operation Temperer in werking, waarbij de politie ondersteuning krijgt van maximaal vijfduizend militairen om strategische en kwetsbare plekken in het Verenigd Koninkrijk te bewaken.

May is de eerste premier die op zo’n schaal gebruik maakt van deze antiterreurmaatregelen – ze zei dat het een tijdelijke situatie betreft. Ze suggereerde dat de 22-jarige aanslagpleger Salman Abedi, die zichzelf maandagavond opblies in de Manchester Arena, misschien niet alleen handelde. „We kunnen de mogelijkheid dat een grotere groep individuen hier een band mee heeft niet negeren”, zei May. Ook volgens Andy Burnham, de burgemeester van Manchester, is er bewijs dat erop duidt dat Abedi geen lone wolf was.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd zei woensdagochtend in meerdere praatprogramma’s dat het zeker niet om politiek gekleurde maatregelen gaat, waarmee May daadkracht zou willen tonen. Het besluit om het dreigingsniveau te verhogen ligt bij de Joint Terrorism Analysis Centre, een samenwerkingsverband van de inlichtingendiensten. „Zij zijn compleet onafhankelijk”, aldus Rudd.

De minister heeft de Verenigde Staten erop gewezen dat het „uiterst irritant” is dat de naam van de aanslagpleger via Amerikaanse diensten naar journalisten is gelekt. De Britten waren niet van plan de naam al te openbaren. Rudd: „Dit mag niet nog een keer gebeuren.”

Het besluit om plekken als Downing Street, Buckingham Palace en ambassades te laten bewaken door bewapende militairen ligt gevoelig. De meeste politieagenten dragen geen vuurwapen. Het herinnert bovendien aan de militaire aanwezigheid in Noord-Ierland tijdens de Troubles en maakt voor iedereen zichtbaar hoe serieus de terreurdreiging is. De duizenden militairen die onder Operation Temperer op straat komen, vallen wel onder het bevel van de politieautoriteiten.

Internationale terrorisme-experts zetten vraagtekens bij het persbericht van Islamitische Staat dat de aanslag opeiste. Zo meldt het bericht, dat werd verspreid via kanalen die IS gebruikte om eerdere aanslagen te claimen, dat een bom geplaatst zou zijn. De Britse politie zegt steevast dat het om een zelfmoordaanslag ging. Ook maakte een eerste bericht melding van meerdere aanslagplegers. Een later bericht sprak weer over een enkele dader.

De Britse krant The Times meldde woensdagochtend, op basis van anonieme bronnen, dat Abedi recent naar Manchester is teruggekeerd uit Libië, waar zijn familie oorspronkelijk vandaan kwam. Inlichtingendiensten zouden proberen te achterhalen of Abedi in Libië getraind is door jihadisten die trouw zijn aan IS of Al-Qaeda. Volgens de krant breekt de aanslag met een recente trend: hier is geen sprake van een technologisch eenvoudige aanval met een mes, geweer of auto, maar van een zeer dodelijk explosief dat precies op het juiste moment afging. Doorgaans vereist dat gespecialiseerde technische kennis.