Bondgenootschap

Spanning in NAVO over Turkije loopt snel op aan vooravond top

In de aanloop naar een NAVO-top, donderdag in Brussel, nemen de spanningen rond NAVO-lid Turkije snel toe. Turkije zocht de confrontatie met NAVO-lid Duitsland én met Oostenrijk. Dat is geen NAVO-lid is, maar werkt samen met de alliantie. De slechte relatie tussen Berlijn en Ankara is een groeiend probleem voor de NAVO. Turkije verhinderde vorige week een bezoek van Bondsdagleden aan Duitse militairen op de Turkse basis Incirlik. Turkije straft Duitsland daarmee voor het verlenen van politiek asiel aan Turkse militairen. Duitsland overweegt nu zijn troepen en vliegtuigen te verplaatsen naar Jordanië. Turkije eist weer dat Oostenrijk, vanwege zijn kritiek op Turkije, niet langer mag samenwerken met de NAVO. (NRC)

NAVO-top pagina 14-15