Profiel

22-jarige zoon uit gezin van Libische vluchtelingen

Salman Abedi IS eiste de aanslag op, maar het is niet zeker of de terreurorganisatie er inderdaad bij betrokken is.

De vermoedelijke dader van de zelfmoordaanslag die maandagavond in Manchester aan zeker 22 mensen het leven kostte, is door de politie geïdentificeerd als Salman Abedi, een 22-jarige inwoner van Manchester met een Libische achtergrond. Aanvankelijke zei de politie dat hij alleen heeft gehandeld, maar deze woensdag komen er steeds meer berichten dat hij hulp heeft gehad. Abedi werd in Manchester geboren en groeide er op. Zijn ouders kwamen als vluchtelingen uit Libië naar Londen, op de vlucht voor het regime van de toenmalige Libische leider Gaddafi, meldt de Britse krant The Daily Telegraph. Ze verhuisden naar Manchester waar de familie ten minste tien jaar in de wijk Fallowfield woonde. Daar viel, volgens persbureau AP de politie dinsdag een woning binnen. Ook op een tweede locatie in de buitenwijk Whalley Range werd een inval gedaan. Daarbij liet de politie gecontroleerd iets ontploffen. De straat werd daarvoor afgezet. Het huis is omschreven als een bescheiden twee-onder-een-kapwoning.

In het zuiden van Manchester arresteerde de politie een 23-jarige man. Het zou gaan om een broer van Abedi.

Abedi was de op een na jongste van vier kinderen, drie broers en een zus. Volgens onbevestigde berichten in Manchester zou de familie Abedi, behalve twee zoons, onlangs zijn teruggekeerd naar Libië, aldus de Telegraph.

Abedi groeide volgens de Britse krant op in de buurt van de meisjesschool die in 2015 in het nieuws kwam toen twee leerlingen, Zahra en Salma Halane, naar Syrië vertrokken om zich bij IS te voegen.

Over de motieven van Abedi heeft de politie nog geen mededelingen gedaan. Het antiterrorismenetwerk van de politie onderzoekt zijn achtergrond, met hulp van de inlichtingendienst MI5. Het onderzoek richt zich vooral op de mogelijke hulp die hij heeft gehad. In dit verband wordt ook gekeken naar het feit dat IS de aanslag heeft opgeëist.

Ian Hopkins, korpschef van de politie van Manchester, riep op tot terughoudendheid. „We begrijpen dat de emoties rauw zijn op dit moment en dat mensen naar antwoorden zoeken”, aldus Hopkins. „Maar het is nu meer dan ooit van belang dat de verschillende gemeenschappen in Manchester en omgeving zij aan zij staan en geen haat tolereren.”

Een buurvrouw in de straat waar de politie een inval deed, zei dat ze was geschrokken van de explosie. De politie riep: „Ga uw huizen in en blijf weg bij de ramen”, vertelde Natalie Daley aan AP. „Als het op twee seconden bij je huis vandaan gebeurt, waar je elke dag langs loopt, dan is dat angstaanjagend.”