22-jarige zoon uit gezin van Libische vluchtelingen

Salman Abedi

Twee leerlingen van een naburige meisjesschool zouden in 2015 naar IS in Syrië zijn gegaan.

De vermoedelijke dader van de zelfmoordaanslag die maandagavond in Manchester aan zeker 22 mensen het leven kostte, is door de politie geïdentificeerd als Salman Abedi, een 22-jarige inwoner van de Britse stad van Libische achtergrond. Abedi, die volgens de politie alleen handelde, werd in Manchester geboren en groeide er op.

De ouders van Abedi kwamen als vluchtelingen uit Libië naar Londen, om te ontsnappen aan het regime van de voormalige Libische leider Gaddafi, meldt de Britse krant The Daily Telegraph. Ze verhuisden naar Manchester, 260 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad, aldus Amerikaanse veiligheidsofficieren op basis van Britse informatie. De familie woonde voor ten minste tien jaar in Fallowfield, een deel van de stad in Noord-Engeland.

Volgens het persbureau AP viel de politie dinsdag een woning binnen aan Elsmore Road in Fallowfield. Ook op een tweede locatie in de buitenwijk Whalley Range werd een inval gedaan. Daarbij liet de politie gecontroleerd iets ontploffen. De straat werd daarvoor afgezet. Het huis werd omschreven als een bescheiden twee-onder-een-kapwoning.

In het zuiden van Manchester arresteerde de politie een 23-jarige man. Het zou gaan om een broer van Abedi. Abedi was de op een na jongste van vier kinderen, drie broers en een zus. Volgens onbevestigde berichten in Manchester zou de familie Abedi, behalve twee zoons, onlangs zijn teruggekeerd naar Libië, aldus de Telegraph.

Abedi groeide volgens de Britse krant op nabij een meisjesschool die in 2015 in het nieuws kwam toen twee leerlingen, Zahra en Salma Halane, naar Syrië trokken om zich bij IS te voegen.

Over de mogelijke motieven van Abedi heeft de politie nog geen mededelingen gedaan. Het antiterrorismenetwerk van de politie onderzoekt zijn achtergrond, met hulp van de inlichtingendienst MI5, om te achterhalen of hij hulp heeft gehad bij het plannen van de aanslag. IS heeft de aanslag opgeëist, maar het is niet zeker of de terreurorganisatie er inderdaad bij betrokken was.

Ian Hopkins, korpschef van de politie van Manchester, riep op tot terughoudendheid. „We begrijpen dat emoties rauw zijn op dit moment en mensen zijn op zoek naar antwoorden”, aldus Hopkins. „Maar het is nu meer dan ooit van belang dat de diverse gemeenschappen in Manchester en omgeving zij aan zij staan en geen haat tolereren.”

Een buurvrouw in de straat waar de politie een inval deed, zei dat ze was geschrokken van de explosie. De politie riep: „Ga uw huizen in en blijf weg bij de ramen”, vertelde Natalie Daley aan AP. „Als het twee seconden bij je huis vandaan gebeurt, waar je elke dag langs loopt, dan maakt het je bang.”

    • Frank Kuin