Woonwinkel

Blokker verkoopt Leen Bakker aan de eigenaar van Kwantum

Blokker Holding verkoopt de woonwarenhuisketen Leen Bakker aan investeerder Gilde Equity Management (GEM). Dat meldt Blokker dinsdag. Gilde is al eigenaar van de belangrijkste concurrent van Leen Bakker, Kwantum. Het is niet bekend voor welk bedrag het bedrijf verkocht is.

Leen Bakker heeft in Nederland 115 vestigingen. In totaal heeft het concern 170 vestigingen. De overige vestigingen zitten op de Antillen en in België en Luxemburg. Leen Bakker heeft circa 2.300 werknemers en een jaaromzet van 330 miljoen euro. Kwantum is een maatje kleiner, met een omzet van 250 miljoen euro. Of er banen zullen verdwijnen, is onbekend.

GEM investeert vaak in bedrijven in de voedingssector, zoals Peijnenburg, maar ook in verf en schoonmaakmiddelen, zoals HG. Het richt zich op bedrijven die actief zijn in het middensegment met een hoofdkantoor in de Benelux. De investeringsmaatschappij ontstond toen Gilde zich in 1996 opsplitste in drieën: Gilde Equity Management, Gilde Healthcare en Gilde Buy Out.

Vorige week maakte Blokker bekend dat het zich in de toekomst alleen gaat richten op de Blokker-winkels, gespecialiseerd in huishoudelijke artikelen. Het concern zette andere winkelketens, zoals Intertoys, Leen Bakker, Xenos en Big Bazar, te koop. Bij de Blokker-winkels verdwijnen 1.900 banen.

Bij de winkelketens die te koop staan werken in totaal 13.500 mensen. Blokker Holding wil de ketens zo veel mogelijk „intact” verkopen, zei topman Casper Meijer bij de aankondiging van de grootste reorganisatie die het concern ooit heeft doorgevoerd. Het familiebedrijf gaat uitsluitend verder met Blokker, „waarmee het allemaal begon in 1896”, omdat daarmee de slagingskans het grootst is. De Blokker-winkels zijn veel verder met vernieuwen dan de rest. De winkels werden verbouwd, het assortiment werd luxer en er kwam een nieuw logo, met ander lettertype. In de overige winkelketens zal veel geïnvesteerd moeten worden om ze weer winstgevend te krijgen. (NRC)