WHO meer kwijt aan reizen dan aan ziektebestrijding

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 200 miljoen dollar per jaar aan reiskosten kwijt. Dat is meer dan de organisatie uitgeeft aan bestrijding van aids, malaria en tuberculose bij elkaar. Uit interne documenten blijkt dat de WHO het probleem van de hoge reiskosten onderkent, maar dat ze moeite heeft de uitgaven onder controle te krijgen.

Ook binnen de organisatie zelf klagen medewerkers over buitensporige reiskostendeclaraties. Sommige medewerkers, onder wie topvrouw Margaret Chen, boeken tijdens hun zakenreizen vaak kamers in vijfsterrenhotels. Ook is het gebruikelijk dat stafleden van de WHO business class vliegen, terwijl andere internationale organisaties meestal kiezen voor economy class.

De WHO, met een budget van twee miljard dollar afkomstig van VN-lidstaten, gaf vorig jaar 71 miljoen dollar uit aan de bestrijding van aids en hepatitis, bijna 61 miljoen dollar aan malaria- en 59 miljoen dollar aan tuberculosebestrijding.

In vergelijking met andere internationale organisaties zijn de uitgaven aan reizen van de WHO groot. Waar de WHO met 7.000 medewerkers 200 miljoen dollar aan reiskosten uitgeeft, boekt de VN-kinderorganisatie Unicef (13.000 medewerkers) 140 miljoen dollar per jaar in voor reiskosten.

In een uitgelekte interne mail van de WHO zegt de top van de organisatie onder druk te staan van de VN-lidstaten om de uitgaven in toom te houden. In een reactie op het bericht over de relatief hoge uitgaven voor reizen zegt de WHO de kosten vorig jaar al met 14 procent te hebben ingeperkt. Maar in het jaar 2015 waren de reiskosten naar verhouding juist extra hoog door de uitbraak van ebola in West-Afrika. Ook blijkt uit interne documenten dat slechts twee van de zeven afdelingen van het hoofdkantoor in Genève zich aan de opgelegde bezuinigingen hielden.

Veel internationale hulporganisaties staan niet toe dat medewerkers business class vliegen. Tot februari konden WHO-medewerkers zelfs eerste klas vliegen. Die optie werd evenwel verboden door algemeen-directeur Chen. Nu kunnen medewerkers alleen nog business class vliegen. (AP)