Werkstraffen geëist voor verdrinking Syrisch meisje

Volgens het OM zijn de badmeesters en leerkrachten schuldig aan de dood van het meisje.

Het zwembad in Rhenen waar het ongeluk gebeurde.
Het zwembad in Rhenen waar het ongeluk gebeurde. Foto GinoPress/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft werkstraffen van 120 uur geëist tegen drie badmeesters en twee leerkrachten vanwege de verdrinking van een Syrisch meisje in een zwembad in Rhenen tijdens schoolzwemmen. Volgens het OM zijn de vijf door hun onoplettendheid en onvoorzichtigheid schuldig aan haar dood. Dat meldt het OM Midden-Nederland dinsdag.

Twitter avatar OM_MiddenNL OM Midden-NL OM eist werkstraffen tegen onderwijzers en zweminstructeurs na verdrinking meisje bij schoolzwemmen https://t.co/QjLLV442rJ #zwembad #salam

De 9-jarige Salam verdronk vorig jaar september tijdens haar vierde zwemles in Rhenen. Het meisje werd pas gemist toen alle kinderen en leerkrachten op het punt stonden te vertrekken. Haar levenloze lichaam werd op de bodem van het diepe bad gevonden. Salam kwam in mei 2015 als vluchteling uit Syrië.

Lees ook: Salam moest in het ondiepe bad blijven

In januari werd bekend dat het vijftal vervolgd zou gaan worden. Het OM neemt het de badmeesters en begeleiders vooral kwalijk dat zij van tevoren “geen heldere afspraken” hebben gemaakt over het houden van toezicht, terwijl bekend was dat Salam niet of nauwelijks kon zwemmen. Ook zou uit getuigenverklaringen blijken dat de badmeesters niet wisten welke kinderen niet konden zwemmen.

De rechter doet op 6 juni uitspraak.