Van een emotionele Italiaan naar een kalme Amerikaan

vrouwenvolleybalteam Jamie Morrison is als coach de tegenpool van zijn voor- ganger Giovanni Guidetti. „Maar ik hoop wel zijn prestaties te overtreffen.”

Bondscoach Jamie Morrison
Bondscoach Jamie Morrison Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Dat wordt flink wennen voor de volleybalsters van het Nederlands team, de coachwissel van de emotionele, bij vlagen agressieve Italiaan Giovanni Guidetti naar de kalme, calculerende Amerikaan Jamie Morrison. „Maar uiteindelijk hoop ik hem in prestaties te overtreffen”, zegt de nieuwe bondscoach, die maandag in Utrecht zijn selectie voor dit zomerseizoen presenteerde.

Daarmee legt Morrison (36) een zware hypotheek op zijn nieuwe baan, want Guidetti won met Nederland, in een tijdsbestek van twee jaar, zilver op het EK, werd derde in de Grand Prix en vierde bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Eén lange sprint naar de wereldtop. Ga er maar aanstaan. Morrison deinst niet terug voor die erfenis en toont op voorhand zijn Amerikaanse winnaarsmentaliteit.

Wat hem beter maakt dan Guidetti? Morrison moet even over die oncomfortabele vraag nadenken, maar gaat een antwoord niet uit de weg. „Ik heb als assistent-trainer gewerkt met misschien wel de vier beste coaches ter wereld, van Hugh McCutcheon tot Karch Kiraly en van Doug Beal tot Guidetti. Die collectieve kennis maakt mij de coach die ik nu ben. Niet à priori beter dan Guidetti, maar anders. Maar als het om de prijzen gaat hopelijk uiteindelijk beter dan hij.”

Guidetti, van wie Morrison in 2015 assistent-coach werd bij de Turkse topclub Vakifbank, linkte zijn assistent aan het Nederlands team nadat hij verrassend had besloten te stoppen als bondscoach vanwege de geboorte van zijn dochter. De Italiaan droeg hem voor als zijn opvolger en de Amerikaan vond dat het na een tiental jaren dienstbaarheid tijd werd op eigen benen te staan. Als het niet Nederland was geworden dan een Amerikaans team, zegt hij.

Een gok van de Nederlandse volleybalbond een bondscoach te benoemen die één seizoen hoofdcoach is geweest – in de laag ingeschaalde Oostenrijkse competitie – en verder alleen een dienende rol heeft vertolkt? Mogelijk, maar Morrison won als assistent van McCutcheon wel goud met het Amerikaanse mannenteam op de Spelen in 2008. Vier jaar later, met dezelfde coach, gevolgd door zilver met het Amerikaanse vrouwenteam. En in Rio versloeg Morisson, als assistent van Kiraly, met het Amerikaanse vrouwenteam Nederland in de strijd om brons.

Ja, hij kent als scout van team USA de zwakte van Nederland, zegt Morrison. Maar hij maakt niet wereldkundig wat dat is. De concurrentie leest ook mee. Maar er is ook een positieve keerzijde. „Als scout leer je een tegenstander beter kennen dan je eigen ploeg.”