Tot 13 jaar is het advies: geen druppel

Vijf vragen over energiedrankjes De meeste energie in energiedrankjes komt gewoon uit suiker. De blikjes staan niet in de gezonde Schijf van Vijf – maar ze zijn ook niet dodelijk.

1 Wat zit er in energiedrankjes dat energie geeft?

Red Bull, Monster, Bullit en andere energy drinks zijn frisdranken met als belangrijke bestanddelen cafeïne, taurine en glucuronolacton. Deze stoffen geven je geen energie in de vorm van kilocalorieën, wel heeft cafeïne een oppeppend effect. De calorieën komen vooral uit suiker: 10 à 11 gram per 100 milliliter (ml).

2 Hebben energiedrankjes een verslavende werking?

In het handboek voor de psychiatrie, getiteld DSM-5, staat cafeïne niet bij de verslavende middelen. Wel kun je van te veel cafeïne hartkloppingen krijgen. Wie stopt met cafeïne, krijgt soms hoofdpijn. In één blikje van 250 ml mag maximaal 88 milligram cafeïne zitten, net zoveel als in een kop slappe koffie en vier keer zoveel als in cola. Van taurine en glucuronolacton is niet aangetoond dat ze effect hebben of schadelijk zijn. Nooit is bewezen dat je er ‘vleugels’ (energie) van krijgt.

Lees ook: Is energiedrank een verslavend middel?

3 Drinken Nederlanders steeds meer energiedrank?

Nee, we drinken juist steeds minder frisdrank. Het aandeel 12- tot 16-jarigen dat recentelijk energiedrank dronk, is tussen 2011 en 2015 gedaald van 61 naar 38 procent, volgens instituut Trimbos. Energiedrankjes worden door jongens meer gedronken dan meisjes, de piek ligt bij 15-jarigen. Hoe lager het schoolniveau, des te hoger is de consumptie. Ook drinken jongeren van Turkse en Marokkaanse afkomst meer energiedrankjes dan jongeren van Nederlandse afkomst.

4 Hoeveel energiedrank is echt ongezond?

Het Voedingscentrum schrijft met gevoel voor understatement dat energiedrank niet in de Schijf van Vijf staat, vooral vanwege de calorieën (66 kcal per 100 ml). Tot 13 jaar is het advies: helemaal niks. Voor 13- tot 18-jarigen en zwangere vrouwen geldt: maximaal één blikje per dag. Voor volwassenen: maximaal 4 blikjes. En voor iedereen geldt: drink met mate.

5 Kun je dood gaan aan te veel energiedrank?

Met de doses cafeïne die in Nederland zijn toegestaan, is dat onwaarschijnlijk. De gevallen die bekend zijn, komen uit landen waar veel hogere doses zijn toegestaan, zoals de Verenigde Staten. In Metro zei een meisje dat ze misschien een kunstgebit moet. Door alle suiker, vertelde ze. Maar het tandglazuur lijdt vooral onder het zuur in energiedranken.