Reportage

Te veel suiker en een wat armoedig imago

Scholieren Omar drinkt sloten energiedrank, vooral als hij erg moe is. Emma niet: „Genoeg energie!”

Foto´s Fotodienst NRC

Bij de Spar naast station Amsterdam Sloterdijk kun je er niet omheen. De energiedrankjes staan goed in het zicht bij de ingang, en ook de koelkast is ermee gevuld. Scholieren halen hier hun lunch, af en toe met een energiedrankje erbij. Voor sommigen is dat niet het eerste van die dag.

„Ik heb er vandaag al vijftien op”, zegt Omar Marghich (18), een blikje energy drink in de hand. Gemiddeld drinkt hij er acht per week, „dus dit is wel een uitzondering”, vertelt de student business management aan de Tio-hogeschool. „Het hangt van de dag af.”

Marghich neemt de energiedrankjes vooral als hij erg moe is, zoals vandaag, of als hij waterpijp gaat roken in een shisha lounge. Hij vindt niet dat hij verslaafd is, en lichamelijk heeft hij nergens last van. „Als ik wil slapen, dan slaap ik.” Weet hij ook wat er in de blikjes zit? „Veel suiker, en iets wat je wakker houdt.”

„Er zit sowieso cafeïne in”, zegt Mustafa Aidin (16). Ook hij heeft net bij de Spar een blikje gehaald. Gemiddeld doet hij dat zes keer per week, en niet per se omdat hij er energie van krijgt. „Het is heel lekker én goedkoop”, zegt hij.

Lichamelijk heeft hij er geen last van. Ook slapen gaat goed, zegt hij, zelfs als hij kort tevoren nog een blikje drinkt. „Het lijkt wel alsof ik dan nog beter slaap.”

Niet iedereen is enthousiast over de drankjes. „Als ik alleen al de geur van Red Bull ruik, denk ik al: nee”, zegt Paola Leijssen (19). De scholier van het Barlaeus Gymnasium heeft nog nooit een energiedrankje geprobeerd. „Het zit niet in mijn systeem, en ik heb er dan ook geen behoefte aan. Bovendien: het is ongezond.”

Haar vriendin Emma Heijdeman (18) vult aan: „Er zit veel te veel suiker in en er heerst een nogal armoedige sfeer omheen. Ik heb het ook helemaal niet nodig, ik heb al genoeg energie!”

Ali Yso (17), mbo-student business management, denkt ook dat het drankje niet veel goeds bevat. Hij drinkt sporadisch een blikje, maar vindt het helemaal niet zo lekker. Waarom hij het dan toch af en toe drinkt, kan hij niet zo goed uitleggen. „Voor de smaak?”