Strafzaak tegen Holleeder januari 2018 van start

De rechtbank wilde in september beginnen, maar het OM en advocaten hebben meer tijd nodig. Het verzoek om het voorarrest op te schorten is afgewezen.

Advocaten Sander Janssen (l) en Robert Malewicz komen aan bij de rechtbank voor de pro forma-zitting tegen Willem Holleeder in februari.
Advocaten Sander Janssen (l) en Robert Malewicz komen aan bij de rechtbank voor de pro forma-zitting tegen Willem Holleeder in februari. Foto Remko de Waal / ANP

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Willem Holleeder begint niet in september, maar in januari 2018. Zowel de advocaten van Holleeder als het Openbaar Ministerie hebben aangegeven meer voorbereidingstijd nodig te hebben. Dat maakte de rechtbank van Amsterdam dinsdag bekend.

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Terug van weggeweest: circus Holleeder. Kaarten beschikbaar vanaf 1 januari 2018. Locatie: bunker Amsterdam Osdorp. https://t.co/2mMNKugSBz
Waarom duurt het zo lang voor de zaak inhoudelijk wordt behandeld? Lees: De zaak-Holleeder: een langslepend familiedrama

Opschorting voorarrest afgewezen

Het verzoek van de verdediging van Holleeder om zijn voorarrest op te schorten heeft de rechtbank afgewezen. Holleeder heeft nog drie resterende jaren celstraf openstaan van een vorige veroordeling. Die mag hij uiteindelijk bij een eventuele vrijspraak afstrepen tegen de tijd dat hij nu in voorarrest zit.

Holleeder werd in december 2014 opgepakt. Hij was voorwaardelijk vrij, maar omdat hij in zijn proeftijd opnieuw een strafbaar feit pleegde - hij bedreigde Peter R. de Vries met de dood - werd hij opnieuw gearresteerd. Terwijl hij vastzat werd hij in hoger beroep veroordeeld voor de bedreiging van Peter R. de Vries. Volgens het hof moet hij vanwege die schending van de voorwaarden voor voorlopige invrijheidsstelling ook nog de laatste drie jaar straf uitzitten die hij kreeg voor afpersing van onder anderen Wim Endstra.

Zaak Holleeder

Er zijn inmiddels al elf zittingen geweest over de zaak-Holleeder. De crimineel zit vast op verdenking van betrokkenheid bij liquidaties van vijf vermeende rivalen uit de Amsterdamse onderwereld, onder wie mede-Heineken-ontvoerder Cor van Hout en vastgoedmagnaat Willem Endstra. Vorig jaar werd de aanklacht toegevoegd dat hij een moord zou hebben beraamd op zijn zussen, Astrid en Sonja, en Peter R. de Vries.

Holleeder is in 2007 veroordeeld voor afpersing van Endstra en hasjhandelaar en pandjesbaas Kees Houtman. Beide slachtoffers zijn geliquideerd: Endstra in 2004 en Houtman in 2005.