Ruslandconnectie

‘Trump verzocht om ontkennen van FBI-onderzoek

De Amerikaanse president Donald Trump probeerde afgelopen jaar actief het FBI-onderzoek naar de Ruslandconnecties van zijn entourage uit beeld te houden. Zo verzocht hij zowel de baas van alle inlichtingendiensten, de nationale veiligheidscoördinator Daniel Coats, als de directeur van de NSA, Michael Rogers, om publiekelijk het bestaan ervan te ontkennen. Beide functionarissen weigerden dit te doen, schrijft The Washington Post. Trump ontsloeg toen de directeur van de FBI, James Comey.

In een separate ontwikkeling weigert Michael Flynn, de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur van Trump, te getuigen bij de Inlichtingencommissie van de Senaat die Trumps Ruslandconnecties eveneens onderzoekt. Flynn wil zich beroepen op zijn recht om te zwijgen. Hij nam in februari ontslag nadat hij gesprekken met de Russische ambassadeur had verzwegen. De Inlichtingencommissie doet onderzoek naar de banden van Trump met Rusland. Twee andere voormalige leden van Trumps entourage, Paul Manafort en Roger Stone, stelden maandag documenten aan de commissie beschikbaar. (AP)