NPO

Nog zeker 35 omroepmensen verdienen meer dan minister

Zeker vijftien bestuurders en twintig presentatoren van de publieke omroep verdienen meer dan een minister. Dat blijkt uit een inventarisatie van de jaarverslagen van de omroepen over 2016. Dat aantal daalt voorzichtig: in 2015 vielen nog ten minste 19 bestuurders en 22 presentatoren in deze categorie.

Sinds 2015 geldt voor de (semi-)publieke sector – ook voor omroepdirecteuren en leden van de raad van bestuur van de publieke omroep – het salaris van een minister als maximale beloning: 179.000 euro in 2016. Dat er nog bestuurders boven die norm zitten, hangt samen met een overgangsregeling. Voor presentatoren en programmamakers wordt voorlopig een uitzondering gemaakt.

Een meerderheid van de omroepen sloot het jaar af met een negatief of lager exploitatiesaldo dan het jaar ervoor. Dat komt door opgelegde bezuinigingen, door hogere personeels- en loonkosten. Daarnaast maakten omroepen in 2016 meer producties binnenshuis. Hoewel Den Haag stimuleert zelf geld te verdienen, nemen inkomsten uit tv-gidsen en verkoop van cd’s en dvd’s bij vrijwel alle omroepen af.

Ook daalde bij bijna alle omroepen het aantal leden. Bij Powned zakte dat aantal afgelopen jaar zelfs onder de 50.000 leden: de grens om als aspirant-omroep te worden erkend.

Omroepbestuurders pagina C3